Výstava o Plickovi potrvá už len pár dní. Nezmeškajte ju

Na slávnostné ukončenie výstavy Karol Plicka. Obraz a pieseň pozýva v nedeľu 24. marca Slovenské národné múzeum (SNM). Podujatie určené všetkým vekovým kategóriám sa v budove SNM na Vajanského nábreží v Bratislave začne o 15.30 h.

19.03.2019 16:00
Karol Plicka Foto:
Karol Plicka medzi tými, ktorým upísal svoje srdce a venoval podstatnú časť svojej tvorby.
debata

Ako ďalej agentúru SITA informovala vedúca centra múzejnej komunikácie národného múzea Zuzana Vášáryová, v rámci programu Objavuj Slovensko s Karolom Plickom bude dospelých výstavou sprevádzať jej autorka, kurátorka etnografických zbierok SNM Daša Ferklová. Záujemcovia sa dozvedia okrem iného zaujímavosti o živote a diele Plicku, ktoré autorka pozná aj vďaka dlhoročným priateľským kontaktom s rodinou majstra.

Nedeľné popoludnie ponúkne deťom od päť do 11 rokov vzdelávací program. Cez dielo Karola Plicku a Martina Benku objavia pamiatky, tradície a folklór regiónov Slovenska. Deti sa zoznámia s tradíciami a pamiatkami regiónov Liptov, Podpoľanie a Horehronie, Považie, Spiš a Šariš. Vzdelávací program vychádza z interaktívnej knižky Martin Benka a Karol Plicka objavujú Slovensko, ktorá predstavuje tradičnú ľudovú kultúru Slovenska cez diela oboch známych umelcov.

Národné múzeum pred záverom výstavy o Plickovi nezabudlo ani na školské kolektívy, ktoré sa môžu dnes a aj vo štvrtok 21. marca o 9.00 h, 10.00 h a 11.00 h prihlásiť na vzdelávací program Múzejný kufrík Karola Plicku. Tento program sa odporúča najmä žiakom 9. ročníka základných škôl, a to v rámci témy osobnosti Československa. Prácou s kufríkom si žiaci vyskladajú ucelený obraz o živote a súvislostiach doby, v ktorej Karol Plicka žil. Na základe vlastného výskumu si osvoja princípy vedeckých postupov a tiež postupy múzejníkov v práci s pramenným materiálom, ktorý je relevantný k zvolenej téme, dodala v tlačovej správe Zuzana Vášáryová.

Výstava Karol Plicka. Obraz a Pieseň prezentuje fotografické dielo Karola Plicku, ktoré je oslavou zeme, dejín aj vyznaním lásky k človeku. Prehliadka z bohatých zbierok SNM pripomína jeho nezameniteľnú úlohu v dokumentácii slovenskej krajiny, jej obyvateľov a ich zvykov. Prehliadku fotografií dopĺňa premietanie filmov Karola Plicku Zem spieva a Za Slovákmi od New Yorku po Mississipi. Autora približuje film od Martina Slivku Národný umelec prof. Karol Plicka. Obraz o osobnosti a tvorbe všestranného umelca, vedca a pedagóga návštevníkom expozície dotvára pracovňa Karola Plicku s pôvodnými kusmi nábytku, osobné fotografie z pracovného aj rodinného prostredia, fototechnika aj Plickova filmová kamera značky Šlechta, ktorou nakrútil film Zem spieva. Z Plickových fotografických publikácií stojí za pozornosť jeho menej známa kniha rozprávok s ilustráciami Albína Brunovského. Výstavu dopĺňajú ľudové odevy zo zbierok SNM – Múzeí v Martine.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Slovenské národné múzeum #Karol Plicka