Tip na výstavu: Grafika sa vracia

Boli časy, keď bola grafika vyložene v móde. Visela v súkromných bytoch, v kanceláriách, chodci ju obdivovali v predajni Diela a náročnejší milovníci umenia ju aj zbierali.

26.03.2019 15:10
debata
Vladimír Suchánek: Rusovláska Foto: Gallery Gwerk
Vladimír Suchánek: Rusovláska Vladimír Suchánek: Rusovláska

Slávni grafici patrili k celebritám mesta – Hložník, Dubay, Brunovský, Gažovič, Bombová, Rappensbergerová, Urbásek a mnohí ďalší. Ale ani túto umeleckú „smotánku“ neobišli ideologické postihy a niektorí umelci nemohli slobodne tvoriť. Napríklad manželia Klimovci. Aj ich práce si možno pozrieť na výstave Grafika, ktorá vám chýba na stene! Expozícia je v Staromestskej galérii Zichy na Ventúrskej 9 v Bratislave. Prináša známe mená slovenskej a českej grafickej scény. Ako hovorí galeristka Melita Fodor Gwerková, jej cieľom nie je diváka poúčať, ale naopak, priblížiť grafiku širokej verejnosti a nadviazať tak na dobu, keď zbierať grafiku bolo veľmi populárne. Výstava potrvá do konca marca. Kolekcia nie je časovo ani tematicky vymedzená, preto na nej divák môže nájsť diela, ktoré sú akoby z dvoch rozličných grafických oblastí – svet minimalizmu a svet detailne spracovaných príbehov. Výstava predstavuje rôzne grafické techniky a umelecké svety.

Divák uvidí napríklad diela Albína Brunovského, Dušana Kállaya, Dušana Polakoviča, Jana Švankmajera, Pavla Brázdu, Vladimíra Suchánka, Milana Dobeša, Alojza Klimu, Tamary Klimovej a Vincenta Hložníka. „Ako názov výstavy naznačuje, prezentované budú diela, ktoré sa môžu hodiť do načatých zbierok, ako aj vstupom do budovania nových,“ myslí si kurátorka výstavy Melita Fodor Gwerková. Všetky vystavené diela sú z galérie Gallery Gwerk a Roman Fecik Gallery, ktoré sa vo svojom portfóliu dlhodobo venujú médiu grafiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Fecik Gallery #Gallery Gwerk