Dialógy s drevom - sochy a kresby Štefana Kubíka

Výstava s názvom Dialógy s drevom sa začína 3. apríla v bratislavskej Galérii Umelka o 18. hod. Predstaví návštevníkom výber z uzavretej komornej tvorby Akademického sochára Štefana Kubíka - sochy a kresby z posledného obdobia ( 90. roky – 2006).

02.04.2019 16:00
debata
zväčšiť Štefan Kubík: Bremeno Foto: Archív Kláry Kubíkovej
Štefan Kubík: Bremeno Štefan Kubík: Bremeno

Sochy v materiáli drevo, ktorému zostal verný po celý život, upútajú svojbytným prístupom spracovania – ponechanie kôry, štiepanie a minimálne použitie dláta. K drevu pristupoval ako k živému organizmu. Bolo preňho pamäťou, spomienkou na detstvo v Spišskom Podhradí, privolávalo mu asociácie z bohatej tradície umenia Spiša. Od 90. rokov zapájal do kompozície sochy železný článok (drôt, svorky), kamienky a úlomky dreva. Osobitou súčasťou jeho sochárskej tvorby sú „modelettá“ – sochy a reliéfy malých rozmerov so skrytou monumentalitou, ktoré koncepciou výstavby evokujú pomníky.

Médium kresby bolo pre sochára jeho neoddeliteľnou súčasťou a dôveryhodným argumentom jeho umeleckej nezávislosti. Kresleniu sa venoval každodenne, o čom svedčia početné uchované skicáre, veľkorozmerné i miniatúrne kresby v širokom registri techník – od ceruzy a pera k štetcu a pastelu. Vo výbere kresieb môžeme sledovať dialóg so sochárskym dielom. V autonómnych kresbách zaznamenal reflexie ako extrakt pocitov v expresívnom vyjadrení.

V tematických okruhoch – Hlava – metafora neustálej premeny, Dialóg s človekom, Človek a čas je ľudská bytosť metamorfovaná v rôznych situáciách – kráčajúca postava po imaginárnych schodoch k monumentu, kľačiaci muž v pokore alebo súčasný „Sizyfos“, ťahajúci bremeno ako archetyp ľudského osudu. Vystavené budú aj pastely a magické kresby Ticha(ceruza), ktorých spoločným menovateľom je prelínanie reálneho a imaginárneho sveta s bohatou symbolikou. Kurátorky výstavy sú Ľuba Belohradská (sochy) a Klára Kubíková (kresby).

Štefan Kubík sa narodil 3. februára 1941 v Spišskom Podhradí. Študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu, odbor rezbárstvo u prof. Ludwika Korkoša a na Vysokej škole výtvarných umení v ateliéri reliéfneho sochárstva u prof. Rudolfa Pribiša v Bratislave. Po ukončení štúdia (1971) sa venoval komornej a monumentálnej sochárskej tvorbe a kresbe. Žil a tvoril v Bratislave. Vystavoval samostatne a na viacerých výstavách doma i v zahraničí. Jeho diela sa nachádzajú v zbierkach slovenských galérií a v súkromných zbierkach. Zomrel 7. novembra 2006 v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #výstava #kresby #Galéria Umelka #Štefan Kubík #Dialógy s drevom