Nad budúcnosťou Kunsthalle stále visia mnohé otázniky

V inej situácii by išlo o ideálnu vernisáž. Veď čo si môžu predstavitelia galérie, kurátori a umelci želať viac ako to, keď sa priestory venované súčasnému umeniu naplnia množstvom mladých ľudí vrátane zástupcov výtvarnej obce, medzi ktorými sa dokonca prechádza aj úradujúca ministerka kultúry? Štvrtkové otvorenie výstavy Inverzná romantika v bratislavskej Kunsthalle sa však nenieslo v pozitívnom duchu. Dôvod bol celkom prozaický. Existenčné ohrozenie, v ktorom sa tento výstavný priestor ocitol.

05.04.2019 17:47
Ľubica Laššáková Nina Vrbanová Foto: ,
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková počas príhovoru na vernisáži výstavy Inverzná romantika v bratislavskej Kunsthalle. Zľava riaditeľka Kunsthalle Nina Vrbanová.
debata

Po medializovanom zámere vybudovať v sídle Kunsthalle nové kreatívne centrum zo strany ministerstva kultúry doteraz neprišli konkrétne odpovede ohľadom budúcnosti galérie, resp. Domu umenia na Nám. SNP. Poverená riaditeľka a hlavná kurátorka Kunsthalle Nina Vrbanová sa snažila o osobné stretnutie s ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou (Smer), jej žiadosť však zostala dlhé týždne bez ohlasu. Rezort kultúry argumentoval tým, že by malo byť do debaty začlenené aj vedenie Slovenskej národnej galérie, pod ktorú v súčasnosti Kunsthalle patrí, a sľuboval vecnú diskusiu všetkých zainteresovaných strán. Ministerstvo však žiadne oficiálne stretnutie doteraz neiniciovalo, a preto bolo prekvapením, keď pozvanie na štvrtkovú vernisáž prijala šéfka rezortu Ľubica Ľaššáková.

Ministerku pred bratislavskou Kunsthalle vítal dav ľudí vyjadrujúcich jednotné stanovisko: Stojím pri Kunsthalle. Ten sa neskôr presunul do galérie, kde si Ľubica Laššáková v spoločnosti Niny Vrbanovej a kurátora výstavy Petra Vaňousa prezerala vystavené diela od popredných umelcov súčasnej scény – Ivana Pinkavu, Josefa Bolfa, Martina Gerboca, Jiřího Petrboka a Richarda Štipla. Počas oficiálneho príhovoru si ako prvá zobrala slovo riaditeľka Kunsthalle, ktorá priznala, že ju pohľad do budúcnosti galérie vôbec neteší.

Ako Vrbanová vo svojom príhovore priblížila, verí, že prítomnosť ministerky kultúry na vernisáži je prísľubom ďalšieho záujmu a konštruktívnej diskusie. „Kunsthalle je nositeľkou silného a neľahkého príbehu, a totiž viac ako 25-ročných snáh a iniciatív výtvarnej obce. Tieto autentické dejiny sú pre nás omnoho viac než akékoľvek eurogranty či podpora tohto typu, a to pri všetkej úcte k snáď dobrým zámerom rozvoja kultúry na Slovensku,“ reagovala Vrbanová na dôvody, ktoré ministerstvo viedli k vypracovaniu štúdie nového kreatívneho centra práve na súčasnej adrese Kunsthalle. Zároveň poďakovala prítomným tvorcom výstavy Inverzná romantika za to, že svojimi dielami provokujú a posúvajú tak myslenie ľudí.

Na tieto slová sa rozhodla reagovať aj ministerka kultúry, ktorá celú situáciu označila na nedorozumenie. „Veľmi ma prekvapilo, keď som sa z médií dozvedela, že rušíme Kunsthalle. Nikto to nepovedal, neviem odkiaľ to prišlo, pretože ako tu stojím, tak vám môžem povedať, že nič nerušíme a nikoho nevyhadzujeme,“ ubezpečila prítomných Laššáková. Zároveň však priznala, že asi o rok a pol budú musieť inštitúcie, ktoré v Dome umenia sídlia – Kunsthalle, Literárne informačné centrum, Národné osvetové centrum a Ústredie ľudovej umeleckej výroby – dočasne premiestniť z dôvodu rekonštrukcie. Predpokladaným provizórnym útočiskom by sa mali stať Hurbanove kasárne na Kollárovom námestí v centre Bratislavy. O pripravovanom kreatívnom centre sa však v prejave nezmienila.

Počas oficiálneho programu vernisáže si zobrali slovo aj zástupcovia výtvarnej obce Jana Kapelová a Ján Triaška, ktorí ministerke kultúry prečítali a odovzdali Výzvu na osamostatnenie a zachovanie Kunsthalle Bratislava v Dome umenia podpísanú 900 signatármi. Výzva obsahuje štyri základné body, a to samostatnosť a právnu subjektivitu Kunsthalle Bratislava; stabilizáciu v priestore Domu umenia na Námestí SNP č. 12 a odovzdanie správy Domu umenia pod Kunsthalle Bratislava; koncepčné riešenie oblasti kreatívneho priemyslu, ktoré nebude na úkor už existujúcich kultúrnych inštitúcii; nevyhnutný otvorený a odborný dialóg pred plánovanými zmenami v oblasti umenia a kultúry.

Za Kunsthalle sa postavil aj známy slovenský... Foto: Vladimíra Gahérová, Pravda
Kunsthalle Rudolf Sikora Za Kunsthalle sa postavil aj známy slovenský výtvarník Rudolf Sikora.

Svoj postoj k navrhovaným požiadavkám ministerstvo kultúry vyjadrilo už pred samotnou vernisážou. Ako uviedlo v oficiálnom stanovisku, ktoré vo štvrtok poskytlo médiám, vyhlásenie výzvy skupiny umelcov na osamostatnenie a zachovanie Kunsthalle v Dome umenia považuje za zavádzajúce a postavené na nepravdivých tvrdeniach. Ako dôvod dočasného sťahovania inštitúcií uvádza rezort kultúry najmä dlhodobý nevyhovujúci stav Domu umenia. Zároveň však priznáva, že má s budovou aj iné plány.

„V rámci centralizovanej výzvy určenej na vybudovanie kreatívnych centier na Slovensku je alokovaných 160 mil. €. Z časti týchto peňazí má MK SR jedinečnú príležitosť zrekonštruovať budovu Domu umenia a vytvoriť priestory, ktoré budú spĺňať moderné kritériá a požiadavky na prezentáciu nielen súčasného umenia. Vytvorením nového kreatívneho centra sa Dom umenia zatraktívni, vybaví novými technológiami a bude môcť slúžiť širšej umeleckej obci, ako tomu bolo doteraz,“ píše sa v oficiálnom stanovisku ministerstva kultúry.

Do akej miery však pri tomto modeli dokáže ministerstvo zabezpečiť doterajšiu činnosť Kunsthalle a rovnako ďalších inštitúcií, však už správa neinformuje. Podľa objednávky v Centrálnom registri zmlúv sa totiž nový projekt „Kreatívneho centra Bratislava“ vzťahuje na celý priestor Domu umenia – od prvého až po piate poschodie. Ráta pritom so zázemím pre koncerty, klubové podujatia, výstavy, konferencie, kancelárie, ale aj televízne a filmové štúdio.

Diskusia o budúcnosti Kunsthalle, prípadnom sťahovaní či novom kreatívnom centre sa bude konať v pondelok 8. 4. na pôde Vysokej školy výtvarných umení. Účasť okrem všetkých dotknutých strán prisľúbila aj ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Ministerstvo kultúry #Kunsthalle #Ľubica Laššáková