Tip na výstavu: V exotike nachádza aj sám seba

Cestovanie je už dnes síce samozrejmosťou, ale niektoré končiny sveta zostávajú pre nás stále exotikou.

15.04.2019 09:00
Opening, Ján Valik. Foto:
Opening, Ján Valik.
debata

A tak je to aj v umení: sme zvyknutí na rôzne výtvarné smery, sme zvedaví na novinky, experimenty, ale stále sú pre nás exotické obrazy napríklad z Číny či Japonska. Cítime, že to je niečo iné a chceme do toho sveta prenikať. Výtvarník Ján Valík sa tiež inšpiruje vzdialenými končinami, ale – skúma tam najmä sám seba. „Svoju vnútornú krajinu nosí so sebou aj do Ázie,“ píše sa v pozvánke na výstavu Trojité videnie, ktorú má Ján Valík v Galérii Čin Čin do 30. apríla. Kurátorkou je Hana Kucharovičová.

Valík rád cestuje do vzdialených krajín na dlhšie pobyty, ale nestvárňuje tam priamo dianie okolo seba, nezvečňuje charakteristické miestne prostredie, nehľadá zaujímavosti z minulosti. Skúma, ako na neho vplýva umenie danej lokality, a to najmä staršie umenie. Postupne vnemy vnútorne spracúva a len vo veľmi jemnej podobe im dovoľuje preniknúť do svojich diel, čím vzniká originálny výsledok.

Výstava Jána Valíka v Galérii Čin Čin predstavuje prierez umelcovou tvorbou za posledné dva roky. Zaujímavé je, že napriek rozdielnosti destinácií, v ktorých pobudol, udržal si v dielach vnútornú jednotu. Spája ich osobitá línia, ktorá pretkáva všetky jeho diela. Vystavené práce pochádzajú z tvorivých pobytov v Banskej Štiavnici, v Bruseli a v Pekingu. Nenarúša ich rozdielnosť týchto prostredí – vidno, že sú od jedného tvorcu. Ten preferuje dlhšie pobyty na jednom mieste, hoci ich nemení často. Vyhovuje mu provizórium rezidenčných ateliérov: nerozptyľuje ho, ale naopak, akoby mu pomáhalo ešte viac sa koncentrovať na vlastné cítenie. Neskúma okolie, ale objavuje vlastné hĺbky. Rád priznáva prostredie, v ktorom diela vznikajú, a tak tie provizóriá dostáva do diel ako informáciu pre diváka. Zbavuje ho tak romantických predstáv o súčasnom umelcovi na cestách, o rezidenčných pobytoch, ktoré sú skôr provizóriami než pohodlím.

Názov výstavy Trojitý pohľad má viacero významov. V prvom rade je to odvolávka na západný svet a jemu vlastné umenie, potom nasleduje poukázanie na východný svet a jeho umeleckú tradíciu a napokon je naznačená umelcova vlastná cesta. Ján Valík pochádza z Bratislavy, narodil sa v roku 1987, študoval v Prahe na Akadémii výtvarných umení. Práve sa vrátil z Číny, bol v Indii, vo Francúzsku, v Turecku a v Japonsku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Čin Čin #Hán Valík