VIDEO: Notre-Dame bola kráľovná medzi katedrálami. O pohrome v Paríži hovorí historička architektúry

Notre-Dame v Paríži vytvorila prototyp katedrálnej architektúry, ktorý sa neskôr stal vzorom nielen pre francúzsku gotiku, ale aj ostatné stavby v celej Európe, kam táto architektúra prenikla. Tvrdí to architektka, pedagogička a historička architektúry Jana Pohaničová, ktorá so zdesením sledovala devastáciu ikonickej stavby spojenej s históriou, dejinami architektúry a kresťanstva.

16.04.2019 13:46 , aktualizované: 15:31
debata (26)

„Mala som podobné pocity, aké som prežívala pred niekoľkými rokmi v súvislosti s pádom ,dvojičiekʻ v New Yorku. Svet prichádza o ikonickú architektúru spojenú s históriou, s dejinami architektúry a kresťanstva. Ide o smutnú správu pre celý kultúrny svet,“ priznala v rozhovore pre Pravdu historička architektúry.

Podľa Jany Pohaničovej bola parížska Notre-Dame ikonickou stavbou histórie a dejín architektúry. „Je výnimočná z hľadiska typologického a ikonografického programu či sochárskej výzdoby. Určila tiež tón ďalším realizáciám francúzskej gotickej architektúry končiaceho raného a začínajúceho vrcholného obdobia. Je unikátna aj vzhľadom na svoju dispozíciu. Tvorí ju päťloďová dispozícia s pozdĺžnou loďou a transeptom, tzv. ochodzou s rozvinutým gotickým oporným systémom. Jedinečná je ikonografia západného priečelia s typickým dvojvežovým ukončením, s trojicou portálov či rozetou symetricky umiestnenou nad vstupom. Ide o prototyp katedrálnej architektúry, ktorý sa neskôr stal vzorom nielen pre francúzsku gotiku, ale aj ostatné stavby v celej Európe,“ priblížila.

Ako dodala, vežička, ktorá sa pri požiari zrútila, bola dobudovaná v 19. storočí francúzskym architektom Eugèneom Viollet-le-Ducom. Viollet-le-Duc pozmenil stredovekú podobu katedrály, ktorá bola počas Francúzskej revolúcie sčasti zničená, a formou puristickej rekonštrukcie zasiahol aj do podoby priečelia so sochárskou výzdobou – galériou 28 kráľovských sôch.

VIDEO: O ikonickej katedrále Notre-Dame a jej nesmiernom význame hovorí historička architektúry Jana Pohaničová.

Video

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #požiar v Notre-Dame #Notre-Dame