Z ústavov mal nočné mory. Na fotkách však zachytil nádej

Paradoxy života je názov fotografickej výstavy, ktorú v utorok 7. mája otvorí v Bratislave dokumentárny fotograf, kurátor a pedagóg Matúš Zajac. TASR o tom informovala Jana Garvoldtová z nadácie Slovak Press Photo.

07.05.2019 16:00
Matúš Zajac Foto: ,
Fotograf Matúš Zajac počas udeľovania cien Slovak Press Photo v roku 2013.
debata

V obrazovej eseji z rokov 2015 – 2018 autor približuje príbeh ženy, ktorej komplikovaný zdravotný stav ani neľahký život nebráni vo vyžarovaní energie a jej odovzdávaní prostredníctvom pomoci druhým ľuďom formou kanisterapie. Tej sa profesionálne venuje v podobe služby deťom, onkologickým pacientom, mentálne hendikepovaným či seniorom.

„Priznám sa. Po návštevách v ústavoch som mával nočné mory, nemohol som spať. Petra mi vtedy povedala: Zavri za sebou dvere. To, čo je vnútri, tam zostáva. Nenos si to domov, lebo sa zblázniš. A teraz tie fotografie zbadám a jednoducho ma to rozsype,“ povedal o výstave jej autor Matúš Zajac.

Výstava v Zichyho paláci potrvá do 18. júna.

Matúš Zajac študoval fotografiu v Prahe na FAMU a v Bratislave na VŠVU. Vydal knihy Podoby viery (2011), OUT (2014), Anton Srholec – Bezdomovec z povolania (s Pištom Vandalom), 2015). Získal viacero ocenení vrátane Best of Photojournalism za editovanie (.týždeň), Novinárskej ceny, Czech Press Photo a Slovak Press Photo.

Vyučuje fotografiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave na katedre žurnalistiky a v Strednej umeleckej škole SSUŠAT. Vedie workshopy zamerané na teóriu a prácu v teréne. Svoju tvorbu pravidelne vystavuje doma a v zahraničí.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #fotografia #Slovak Press Photo #Matúš Zajac