Tip na výstavu: V kruhu tajomna

Po minuloročnej inštalácii v Danubiane predstavuje akademický sochár Ján Ťapák svoju tvorbu v Staromestskej galérii Zichy v Bratislave.

25.05.2019 16:00
debata

Zastavenie pri každom jednom diele expozície V kruhu prezrádza, že akademický sochár Ján Ťapák, podobne ako kedysi bájni moreplavci, objavil svoj vesmírny svet. Sám sebe aj nám ostatným v ňom otvára tajomné a neprebádané priestory. Umelec putuje tvorivo od tajomných veží, mytologických hrdinov cez vzpínajúcich sa býkov a cválajúcich jazdcov k včelárom, pastierom a hospodárom, až k tajomným balansom, závratným špirálam a kruhom života. V kruhu sa vznášajú tajomné medúzy, ako ostrovčeky nedotknutej civilizácie v rozbúrenom mori civilizácie. Sochy Jána Ťapáka lietajú, balansujú v priestore, vznášajú sa, stúpajú a hneď nato klesajú v smelých krivkách, oblúkoch a špirálach. Ján Ťapák šikovne pracuje s nápadom, hmotou a ťažiskom.

Ján Ťapák: Bozk Foto: Jana Kollárová
Ján Ťapák Ján Ťapák: Bozk

Kaplnka na konci vinohradu, Bozk, Správny Kľúč, Fontánový bežec, V zrkadle, Štepár, Včelár, Balans – Ján Ťapák je výborný figuralista a jedinečný rozprávač. Každej svojej soche vdýchne nielen energiu a život, ale aj príbeh. Spája minulé so súčasnosťou, konfrontuje filozofie dávnych civilizácií so životným štýlom dneška. Ťapák je moderný sochár tretieho tisícročia, ktorý zároveň počúva, čo šepkajú pradávne mýty celého ľudstva. Tvorí geniálne, a pritom ľahko, bez kŕča. Trpezlivo vtláča dušu svojim trojdimenzionálnym výtvorom.

Akademický sochár Ján Ťapák so synom. Foto: Jana Kollárová
Ján Ťapák Akademický sochár Ján Ťapák so synom.

Napriek výnimočnosti svojich diel, ktoré poznajú aj za hranicami, ostáva Ján Ťapák pokorným umelcom. Jeho práca je poctivá, usilovná a systematická. Podporená inšpiratívnym umeleckým rodinným zázemím. Otec Martin Ťapák bol známym slovenským režisérom, brat Marek je známym hercom. Ján sa venuje sochárstvu, kresbe a voľnej tvorbe od roku 1989, keď skončil štúdium na VŠVU v Bratislave na oddelení sochárstva u profesora Ladislava Snopeka a Jána Kulicha. V roku 1996 vytvoril scénu pre balet Igora Stravinského Svätenie jari v SND. Pre umelecký súbor Lúčnica vytvoril scény k programom Karpaty, Slovenský triptych a Mladosť a krása. V roku 1997 získal štipendium Nadácie Mikuláša Galandu a v roku 2004 štipendium The Pollock – Krasner Foundation. V roku 2010 zorganizoval veľkú výstavu Samuraji, nad ktorou prebral patronát japonský veľvyslanec Yoshio Nomoto. Medzi významné diela umelca patrí aj jeho socha Slovensko, srdce Európy, ktorú vytvoril pre OSN v Nairobi v Keni, a päťmetrová monumentálna bronzová socha Knieža Laborec pre slovenskú dedinu Habura. Ako výtvarník sa zúčastnil na výtvarnom dotvorení slovenského pavilónu EXPO 2000 Hannover.

Jeho výtvarné diela sú vo verejných a v súkromných zbierkach Európy aj za oceánom. Má za sebou niekoľko desiatok spoločných aj samostatných výstav. Výstava v Staromestskej galérii Zichy v Bratislave potrvá do 2. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Ťapák