"Lovec skalpov" vystavuje svoje obete

Ján Fiťma pravidelne spestruje stránky denníka Pravda a jeho vydarené diela si práve môžete pozrieť v Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej.

25.05.2019 12:00
debata

Hovorí si „Lovec skalpov“, ale v skutočnosti je to neškodný majster ceruzky a jeho „obete“ nijako netrpia, je k nim milosrdný, keď ich zvečňuje vo svojich karikatúrach.

Ján Fiťma: Vlasná karikatúra Foto: archív J. F.
Jan Fitma - vlastna karikatura Ján Fiťma: Vlasná karikatúra

Ján Fiťma sa narodil v Revúcej v roku 1971 a v detstve ho okrem rodičov ovplyvnili velikáni Filmárik a Filmuška. Ako priznáva, najviac sa mu páčila poľská rozprávka o čarovnej ceruzke, kde si malý chlapec niečo nakreslí a odrazu sa mu to zhmotní. Super nápad! povedal si a hneď si aj predstavoval, že raz aj on nájde takú čarovnú ceruzku. Lenže čo, ak nakreslí nejakú „chobotinu“ a ona ožije? Tak sa radšej začal učiť poriadne kresliť.

Ján Fiťma: Plagát z výstavy.
Ján Fiťma: Juraj Jakubisko
+2Ján Fiťma: Marián Hossa

O tom, že „čmáranie“ sa stane jeho záľubou, rozhodli hodiny výtvarnej výchovy na ZŠ Hviezdoslavova v Revúcej. „Pamätám si dodnes na prvú hodinu s riaditeľom školy – pánom Vincentom Blanárom. Nechal nás na námestí kresliť rudkou staručký renesančný dom. Celú hodinu sa na nás iba pozeral, ako nám to ide a keď sme skončili, predviedol, čo dokáže on. S otvorenými ústami som sa díval, ako mu to rastie na výkrese. Odvtedy som z neho nespustil oči,“ vyznáva sa Ján Fiťma. Svojmu obľúbenému učiteľovi zložil poklonu aj na výstave v rodnej Revúcej, okrem verejného poďakovania mu venoval jeho vlastnú karikatúru. „Pán učiteľ ma nakopol ako motorku a potom mojím úsilím začal napredovať môj kumšt, môj koníček, moja záľuba tvoriť,“ dodáva Ján Fiťma. Vtedy by mu ani vo sne nenapadlo, že raz bude kresliť pre známe denníky a časopisy, že sa bude výtvarným umením živiť a že bude v rodnom meste vystavovať svoje diela, ktoré boli publikované v denníku Pravda.

Ján Fiťma: Juraj Jakubisko Foto: archív J. F.
Ján Fiťma Ján Fiťma: Juraj Jakubisko

Ján Fiťma o sebe žartom vraví, že je magister kulturológie, ktorý sa zaoberal všetkými druhmi umenia, no len v teoretickej rovine. Okrem Vojenskej strednej odbornej školy leteckej v Prešove vyštudoval totiž odbor kulturológia na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. No a odtiaľ sa dostal až k „Indiánom“, ktorí „skalpujú“ nevinné obete.

„Indiáni sa báli fotografických prístrojov, lebo im kradli dušu a ja „kradnem“ črty ľudskej tváre a pretváram ich vo svojich karikatúrach,“ vysvetľuje Ján Fiťma. Jeho skalpovaním, ktoré nebolí, už prešiel aj najznámejší indián Winnetou, presnejšie herec Pierre Brice, krásky ako Audrey Hepburnová, umelci ako Karol Kállay či Albín Brunovský, spisovatelia, naši i zahraniční herci, speváci aj celá plejáda hokejistov a ďalších športovcov. Ako vraví, musí pritom objaviť akýsi čiarový kód tváre, ktorý je pre každého jedinečný, niečo predimenzovať a niekde zas trocha ubrať a k tomu ešte zakódovať do obrázka odkaz pre pozorného diváka. Ako napríklad pri Jakubiskovi, ktorý má na klobúku svoj rodný Kojšov v medzinárodnom prepise KOJSHOW a jeho kamera má namiesto typu 35 ročník jeho narodenia 38.

Počas spolupráce s denníkom Pravda Ján Fiťma svojou čarovnou ceruzkou vytvoril už okolo tri stovky portrétov našich aj svetových osobností, vždy nápaditých a občas čertovsky neposedných, tak, že z novín na čitateľa priam vyskakujú. Nikdy však pritom neurazí, len si svoje „obete“ trocha doberá. Môžete sa o tom presvedčiť na výstave v Revúcej do 12. júna. Ján Fiťma teda svoju čarovnú ceruzku našiel. A vie s ňou narábať ako dobrý majster. My z jeho „dvornej“ redakcie Pravda mu želáme bystré oko a pevnú ruku!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #karikatúry #Ján Fiťma