Namiesto samostatnosti má Kunsthalle strach zo zániku

Najskôr bojovala o právnu subjektivitu, teraz bojuje o prežitie. Bratislavská Kunsthalle, ktorá v súčasnosti funguje pod gesciou Slovenskej národnej galérie, dostala ešte v apríli od ministerky kultúry Ľubice Laššákovej (Smer) prísľub samostatnosti, kroky rezortu kultúry však o snahe zriadiť nezávislú kultúrnu inštitúciu nesvedčia.

29.05.2019 12:00
Kunsthalle Bratislava Foto: ,
Budúcnosť bratislavskej Kunsthalle je v súčasnosti nejasná.
debata (1)

Požadovaný rozpočet v sume 710-tisíc eur ministerstvo označilo ako neodôvodnený a nad rámec jeho finančných možností. Galérii navyše pridelilo len zlomok dotácií na tzv. prioritné projekty, z ktorých Kunsthalle financuje svoj program. Aj keď sa ministerstvo po vzájomných rokovaniach ústne zaviazalo zvýšiť rozpočet aj príspevok na prioritné projekty, bez záväzného potvrdenia hrozí Kunsthalle v súčasnosti pozastavenie činnosti.

Všetko nasvedčovalo tomu, že po dlhoročnom úsilí a lobovaní umeleckej obce sa z Kunsthalle Bratislava s oslabeným štatútom konečne stane plnohodnotná právna inštitúcia. Ministerka kultúry Ľubica Laššáková na pôde VŠVU v apríli neprikývla len na požiadavku samostatnosti tejto inštitúcie, ale aj na sprievodné zvýšenie prevádzkového rozpočtu z pôvodných asi 300-tisíc eur o približne 250– až 300-tisíc eur. Rezort kultúry zároveň vyzval Kunsthalle, aby spoločne so SNG vypracovali a do stanoveného termínu dodali potrebné podklady súvisiace s procesom osamostatnenia. Proces sa však zastavil na navrhovanom rozpočte vo výške 710-tisíc eur.

Peniaze vraj nie sú

Napriek tomu, čo odznelo na aprílovej diskusii, ministerstvo kultúry tvrdí, že Ľubica Laššáková prisľúbila vedeniu Kunsthalle samostatnosť s ponukou rozpočtu maximálne do výšky 300-tisíc eur, nie zvýšenie rozpočtu o 300-tisíc eur. „Ministerstvo kultúry SR musí pri takomto vážnom procese, akým vznik novej samostatnej príspevkovej organizácie rozhodne je, postupovať v zmysle efektívneho využívania verejných zdrojov. Preto táto požiadavka Kunsthalle je v rámci momentálnych rozpočtových možností MK SR nesplniteľná,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Barbora Palovičová.

Ako šéfka rezortu kultúry Ľubica Laššáková uviedla minulý týždeň v televízii TA3, cifru 710-tisíc eur vníma ako nepodloženú a bez ekonomických analýz. Na výroky ministerky Laššákovej následne reagovali aj zástupcovia Kunsthalle Bratislava, podľa ktorých „rozpočet novej príspevkovej organizácie KHB logicky počíta s výškou aktuálneho príspevku a s navýšením. Žiadna iná požiadavka nejakých ekonomických analýz do dnešného dňa z ministerstva kultúry neprišla“.

Podľa hovorkyne Kunsthalle Bratislava Kataríny Kručay Hornákovej prevádzkový rozpočet na úrovni 710-tisíc eur komplexne zohľadňuje nový právny status vznikajúcej organizácie. „Zahŕňa všetky predpokladané náklady a potreby spojené so zmenou štatútu, so zmenou organizačnej štruktúry, so zmenou sídla organizácie a jej administratívno-technického zázemia, ktoré momentálne supluje SNG. Je logické, že pri takejto transformácii úseku SNG na novú samostatnú jednotku s právnou subjektivitou dochádza k zvýšeniu finančných nárokov krytia kontraktu. V rámci dodaných materiálov k zámeru osamostatnenia KHB boli odovzdané všetky požadované materiály tak, ako si ich ministerstvo vyžiadalo, a v požadovanom termíne,“ dodala pre Pravdu Hornáková.

Ďalším krokom ohrozujúcim nielen osamostatnenie, ale aj bežnú činnosť Kunsthalle bolo pridelenie, resp. nepridelenie dotácií príspevkovým organizáciám ministerstva na prioritné projekty. Kunsthalle, ktorá pôvodne žiadala 180-tisíc eur, nakoniec ministerstvo odsúhlasilo len 15-tisíc eur. Podľa Kataríny Kručay Hornákovej išlo v tejto situácii o likvidačný príspevok. Poverená riaditeľka Kunsthalle Nina Vrbanová sa preto následne obrátila na ministerstvo kultúry s prosbou o prehodnotenie pridelenej výšky podpory. Na rokovaní dňa 21. apríla získala od ministerstva kultúry ústny prísľub o navýšení všeobecného prevádzkového rozpočtu o 70-tisíc eur (ktoré ročne odchádzajú Národnému osvetovému centru ako nájom), sumy na prioritné projekty z 15-tisíc na 30-tisíc eur, ale aj samostatného príspevku v hodnote 40-tisíc eur na výstavu k výročiu Novembra '89.

Galéria v núdzovom režime

„Kunsthalle momentálne funguje v núdzovom režime len z prostriedkov SNG, ktorá ministerstvu kultúry taktiež poslala oficiálnu žiadosť o dofinancovanie. Ak ministerstvo kultúry do mesiaca nenaplní svoj sľub, pravdepodobne bude Kunsthalle nútená pozastaviť svoju činnosť,“ uviedla pre Pravdu Kručay Hornáková. Keďže program Kunsthalle sa schvaľuje dopredu a spolupráca je už dávno zazmluvnená, v prípade neudelenia príspevku je v hre aj strata medzinárodnej reputácie.

Podľa ministerstva kultúry je teraz ďalší krok na strane poverenej riaditeľky Kunsthalle Niny Vrbanovej, ktorá dostala úlohu doplniť do predkladaného materiálu aj predpokladané príjmy Kunsthalle. „Rokovanie so všetkými zúčastnenými stranami prebieha nepretržite,“ uvádza hovorkyňa ministerstva Palovičová. Podľa Kataríny Kručay Hornákovej však komunikácia doteraz viazne najmä zo strany rezortu kultúry, na základe čoho požiadali o riešenie situácie na úrovni predsedu vlády Petra Pellegriniho.

Ministerka kultúry Ľubica Laššáková v súčasnosti čelí tlaku zo strany kultúrnej obce, ktorá v rámci platformy Stojíme pri kultúre vyjadrila nesúhlas s „nekompetentným vedením ministerstva kultúry“. Iniciatíva na čele s osobnosťami ako Martin Burlas, Martin Huba, Bohunka Koklesová, Ján Triaška či raper Vec minulý týždeň v stredu zorganizovala v Bratislave protestné zhromaždenie, na ktorom požadovali ministerkino odvolanie. Dôvodom bol okrem značne oklieštených financií pre Kunsthalle aj menší príspevok pre Slovenskú národnú galériu či Slovenské národné múzeum, ale aj nepridelenie dotácií organizáciám zastupujúcich komunitu LGBTI.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #SNG #Ministerstvo kultúry #Kunsthalle #Ľubica Laššáková