Fotografka Švarbová priniesla slávnu sériu na Slovensko. Nechýbali plavky ani punčáky

Už niekoľko rokov je dobre známa v umeleckom svete za hranicami. Fotografku Máriu Švarbovú preslávila predovšetkým jej séria Swimming Pool. Počas uplynulého týždňa ju predstavila aj v Bratislave.

10.06.2019 15:30
debata (1)
zväčšiť Živá inštalácia modeliek v plavkách a kúpacích... Foto: collective
Modelky na snímke s fotografkou Máriou Švarbovou (tretia sprava) a majiteľkou galérie collective Silviou Kušnírovou. Živá inštalácia modeliek v plavkách a kúpacích čiapkách bola súčasťou prezentácie fotografickej série Swimming Pool od Márie Švarbovej v priestoroch privátnej galérie collective. Modelky na snímke s fotografkou Máriou Švarbovou (tretia sprava) a majiteľkou galérie collective Silviou Kušnírovou.

„Vystavovala som doteraz len v zahraničí, v USA, v Ázii, v Európe a je to teda prvýkrát, čo je vystavený Swimming Pool aj na Slovensku,“ uviedla pre TV Pravda Mária Švarbová. Pred otvorením výstavy mala rešpekt. „Vyše polovičku ľudí som poznala. Prišli galeristi, odborníci, ktorí sa vyznajú v umení. Aj v zahraničí sú prítomní takíto ľudia, ale tam niekedy neviem, kto je kto. Je to možno menej stresujúce. Doma nikto nie je prorokom, takže som mala o trošku väčší rešpekt. Bola to výzva aj trošku tlak,“ ozrejmila pre Pravdu umelkyňa, ktorá pochádza z dedinky neďaleko Zlatých Moraviec.

VIDEO s Máriou Švarbovou tu:

Video

Švarbovej kľúčová fotografická séria Swimming Pool, s ktorou žne úspechy po celom svete, bola inšpirovaná funkcionalistickou architektúrou, čistotou priestoru, ale aj atmosférou socializmu a najmä za socializmu vybudovaných plavární. Vznikala počas štyroch rokov a za ten čas zhotovila autorka viac ako stovku záberov z trinástich verejných bazénov v rodnej krajine. Na nových záberoch v rámci série Swimming Pool pridala tiež hru s efektom opakovania, ktorý ju vraj napadol pri hraní sa na mobilnej aplikácii a vychádzal z estetiky a inšpirácie spartakiádou.

"Fotografie pre sólovú výstavu v galérii collective som vyberala z viacerých hľadísk. Prvý je chronologický, pretože Swimming pool som tvorila štyri roky a myslím si, že je potrebné ukázať vývoj série. Druhý aspekt je technický, keďže v začiatkoch série som fotila na bežný digitál a neskôr som prešla na stredný formát – Hasselblad,“ priblížila autorka.

Živá inštalácia modeliek v plavkách a kúpacích... Foto: collective
Živá inštalácia modeliek v plavkách a kúpacích čiapkách bola súčasťou prezentácie fotografickej série Swimming Pool od Márie Švarbovej v priestoroch privátnej galérie collective. Živá inštalácia modeliek v plavkách a kúpacích čiapkách bola súčasťou prezentácie fotografickej série Swimming Pool od Márie Švarbovej v priestoroch privátnej galérie collective.

Sama priznala, že má veľmi rada, keď sú výstavy interaktívne. V zahraničí už niekoľko podobných absolvovala – aj s vlastnou tvorbou. Prezentácia v privátnej galérii vo vilovej štvrti na kopci nad Bratslavou bola azda rovnako efektná. Súčasťou boli modelky ako živé inštalácie – samozrejme, vizuálne vychádzajúce z estetiky samotných fotografií. Nechýbali výrazne farby plaviek, gumené kúpacie čiapky, nápisy dobre známe z verejných plavární. A dokonca sa hostia dočkali aj kateringu v podobe klasických „punčákov“ alebo jednohubiek, ktoré rovnako mohli evokovať časy spred pár desaťročí. Pozvánku zase hostia dostali v podobe kúpacej čiapky, o ktorú sa postarala grafická dizajnérka Mikina Dimunová. Aj s odporúčaním na „námornícko-slovenský“ dress-code v duchu farieb biela, modrá, červená.

Priestory privátnej galérie collective ozdobili...
Privátna galéria collective pripravila...
+17Fotografka Mária Švarbová.

Za to, že sa fotografie po niekoľkých rokoch v ucelenej podobe dostali aj na Slovensko, vďaka patrí privátnej galérii collective pod vedením podnikateľky a filantropky Silvie Kušnírovej. Tá ešte dávnejšie oslovila Švarbovú na vytvorenie fotografie z jej vlastného bazéna. Vznikli napokon dve, letná aj zimná verzia, a obe sa stali súčasťou expozície.

„Práve tvorbou na Slovensku, keď mapovala tunajšie plavárne, uspela Mária Švarbová v medzinárodnom priestore, a našou výstavou sa sem opäť vrátila. Veríme, že predstavenie jej tvorby v collective inšpiruje ďalšie slovenské galérie, a koncept výstavy ponúknu aj širokej verejnosti,“ uviedla Silvia Kušnírová, majiteľka collective, ktorá je tiež platformou pre podporu slovenských umelcov a spoluorganizátorom prestížnej Ceny Oskára Čepana.

zväčšiť Fotografka Mária Švarbová vystavila svoje diela... Foto: collective
Mária Švarbová, collective Fotografka Mária Švarbová vystavila svoje diela konečne aj na Slovensku. Vďaka privátnej galérii collective.

Súčasťou prezentácie je, samozrejme, aj možnosť kúpy jednotlivých exponátov – teda vystavených fotografií. Kompletný výťažok z galerijného podielu za predaj jednotlivých fotografií pritom smeruje znovu ďalej do podpory domáceho umenia.

Silvia Kušnírová, majiteľka privátnej galérie... Foto: archív collective
Silvia Kušnírová Silvia Kušnírová, majiteľka privátnej galérie collective.

collective je privátna galéria a platforma na podporu umenia, ktorú založila podnikateľka a filantropka Silvia Kušnírová, ktorá je tiež dlhoročnou zberateľkou a milovníčkou umenia. collective je spoluorganizátorom prestížnej Ceny Oskára Čepana pre vizuálnych umelcov do 40 rokov. V roku 2018 sa galérii collective podarilo presadiť na najprestížnejšom veľtrhu s umením Art Basel Miami slovenského konceptuálneho umelca Viktora Freša, ktorého bronzová socha s názvom „Niemand“ sa predstavila verejnosti hneď vedľa diel velikánov svetovej moderny a najúspešnejších konceptuálnych umelcov sveta. Cieľom platformy collective je podporovať umeleckú scénu na Slovensku, spoluvytvárať podmienky na tvorbu predovšetkým mladej generácie umelcov a pomáhať im presadzovať sa v zahraničí.

Pravda pripravuje aj veľký rozhovor s fotografkou Máriou Švarbovou. Nájdete ho vo vydaní novinovej prílohy Magazín Pravdy vo štvrtok 20. júna.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #fotografia #umenie #Silvia Kušnírová #Mária Švarbová #collective