Dubček na kúpalisku a iné fotomomenty

Najlepšie zábery z fotografickej súťaže Česko Slovensko spolu i samostatne si možno ešte počas celého júna pozrieť v bratislavskej Pro.Laika Gallery.

16.06.2019 09:00
Česko Slovensko spolu i samostatne Foto:
Najlepšie zábery z fotografickej súťaže Česko Slovensko spolu i samostatne si možno ešte počas celého júna pozrieť v bratislavskej Pro.Laika Gallery.
debata

Súťaž vyhlásili v rámci podujatí k storočnici Československa a milovníci milovníci fotografovania na Slovensku sa do nej mohli zapojiť od októbra 2018 do januára 2019. O tom, že téma zaujala, svedčí i fakt, že celkovo bolo do súťaže zaradených takmer 700 fotografií, zachytávajúcich rôzne kúty Čiech, Moravy i Slovenska. Porota zložená zo zástupcov spoločnosti PRO.Laika, agentúry CzechTourism Slovensko a redakcie FOTOma, vybrala autorov troch najlepších sérií fotografií.

„Máme radosť, že slovenská fotografická verejnosť sa zapojila do súťaže v takom hojnom počte. Mnohé fotografie majú nielen umeleckú alebo dokumentárnu, ale i osobnú rovinu a sú najlepším dôkazom živých prepojení medzi našimi dvomi štátmi. Táto súťaž bola už druhá, ktorú sme realizovali spoločne s PRO.Laika Gallery a jej ohlas je výbornou motiváciou pre pokračovanie v ďalšej spolupráci,“ povedala pri otvorení výstavy Nora Gill, riaditeľka CzechTourism na Slovensku.

Víťazom súťaže sa stal Ivan Kováč, ktorý zaujal sériou svojich street fotografií. Druhé miesto získala Jana Sedláková, u ktorej porota ocenila jej schopnosť vytvoriť symboliku aj z obyčajných sôch. Na treťom mieste sa umiestnili snímky Kolomana Zúrika zachytávajúce Alexandra Dubčeka na kúpalisku Santovka dňa 16. júna 1968, ako skáče zo skokanského mostíka. Do súťaže ich zaslal syn zosnulého autora Koloman Zúrik, ktorý bol vtedy na kúpalisku ešte ako malý chlapec. Víťazi získali fotografickú techniku, pobyty v Česku aj hodnotné fotografické publikácie. Troch ďalších ocenených určili svojím hlasovaním čitatelia online magazínu FOTOma – prvé dve miesta získali dve fotografie od Milana Hlôšku, tretiu priečku obsadil Peter Babka.

Vysokú úroveň prihlásených prác ocenil pri svojej návšteve výstavy i český veľvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý. Výstava 29 finálových čiernobielych fotografií v bratislavskej Pro.Laika Gallery je pre veľký záujem predĺžená do 30. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pro.Laika Gallery