O New York súťažia až piati slovenskí videoumelci

Nie štyria, ako bývalo zvykom, ale až piati výtvarníci postúpili do finále súťaže Cena Oskára Čepana. Aj keď medzinárodná porota hodnotila prihlásené práce dlhých deväť hodín, zúžiť výber už nedokázala.

19.06.2019 14:00
Erik Sikora Cena Oskára Čepana Foto:
Výstava finalistov bude tento rok vo Východoslovenskej galérii v Košiciach. Na snímke Plávajúce kamene Erika Sikoru.
debata

„Rozličné prístupy a postoje tvorcov k umeleckým postupom vytvorili podmienky pre intenzívny dialóg medzi medzinárodnými a lokálnymi umeleckými tendenciami, ktorých dynamika výberový proces ani trochu nezjednodušila,“ zhodli sa porotcovia. Dvojmesačný tvorivý pobyt v New Yorku a šek na tritisíc eur dostali šancu získať Dávid Koronczi, Erik Sikora, Gabriela Zigova, Jan Durina, Milan Mazúr. Meno laureáta vyhlásia 29. novembra, dovtedy majú čas na prípravu súťažných diel.

„Zaujíma ma, ako vieme kultúrou skúmať svoje blízke okolie i geopolitické vzťahy. Hľadám zážitky a príbehy, ktoré vedú ku kritickému mysleniu,“ skonštatoval grafický dizajnér Dávid Koronczi. Porotu oslovil mnohostrannými presahmi k otázkam society, ktoré sú vo výraze efemérne, no skrývajú silný politický podtón.

Na prácach performera a videoartistu Erika Sikoru ocenili hodnotiaci skutočnosť, že vážnymi vecami sa zaoberá s humorom. „Experimentujem s kapitálom pozornosti, valutou, ktorú priniesla postinternetová situácia. Ak vznikne na základe mojej performance nejaký hmotný pozostatok, skúšam ho vnímať nie ako umelecký kus, ale ako suvenír zo zážitku,“ vyznal sa umelec vo svojom stanovisku. „Tajomnosť aj každodennosť autorkinho diela dávajú tušiť hľadanie sociálnej aj subjektívnej rovnováhy, ktorá si vyžaduje vyrovnávanie sa so súčasnými podmienkami,“ zhodnotila porota práce Gabriely Zigovej. Vizuálnej umelkyne, ktorá žije a tvorí v Londýne.

Jan Durina: Horal
Gabriela Zigova: Cha(e)r
+2Erik Sikora: Plávajúce kamene

Fotografiami, zvukom a performanciou rozpráva Jan Durina o samote, strate i duševnom zdraví. Skúma otázky identity, zákutia ľudskej duše a hraníc medzi ľudským telom a svetom prírody. V queer reflexii slovenskej krajiny a tela rieši otázky prirodzenosti, aj ako je skutočnosť tvarovaná telesnosťou,“ ocenila pätica odborníkov tvorbu multimediálneho umelca. Vo svojich videoesejach sa Milan Mazúr zaoberá témami ako magický realizmus, fiktívny dokument či experiment. Porotu zaujal meditatívnosťou a strohosťou pohyblivých obrázkov, prinášajúcich nezvyčajné provokatívne napätie.

Do súťaže Oskára Čepana sa tento rok prihlásilo 37 vizuálnych umelcov vo veku do 40 rokov. Počet súťažiacich v posledných rokoch pravidelne klesá. „Vysvetľujem si to nárastom počtu cien, ktoré tu vznikajú, aj väčšou atraktivitou vyšších finančných odmien,“ povedala pre Pravdu riaditeľka Nadácie – Centra súčasného umenia Lucia Gavulová, ktoré projekt organizuje. „Keď som sa mladých výtvarníkov pýtala, prečo sa neprihlásili, argumentovali, že ešte sa na súťaž necítia, že sú príliš mladí alebo že nemajú dostatočne pripravené portfólio,“ pridala vlastné skúsenosti. Výstava finalistov bude tento rok vo Východoslovenskej galérii v Košiciach. Otvoria ju 8. novembra a potrvá do januára budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Cena Oskára Čepana #finalisti #súčasné umenie