Tip na fotovýstavu: Premeny talianskej krajiny

Celé tri mesiace, až do 15. septembra, sa v priestoroch Slovenského národného múzea (SNM) na Vajanského nábreží v Bratislave koná veľkolepá výstava s názvom V ústrety kráse - talianska krajina vo fotografii.

24.06.2019 07:00
V ústrety kráse Giuseppe Moder Foto:
Výstava V ústrety kráse – talianska krajina vo fotografii trvá až do 15. septembra. Na snímke Giuseppe Moder: Krst v Abruzze, 1956.
debata

Výber z diel najvýznamnejších fotografov vypovedá o vývoji krajinárskej fotografie od polovice 20. storočia až po súčasnosť. Sto tvárí talianskej krajiny z pohľadu tridsiatich piatich fotografov. Kurátormi výstavy sú Walter Liva a Roberto Mutti. Výstavu organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Centrom pre výskum a archiváciu fotografií (CRAF) v talianskom Spilimbergu a SNM.

„Krajina sa v dejinách výtvarného umenia objavuje ako motív až v období renesancie, keď Leon Battista Alberti vo svojom diele De Pictura vedecky opísal perspektívu, čo otvorilo dvere pre zobrazovanie mesta, jeho podôb a tvarov. Naopak, vo fotografii je krajina v popredí záujmu už od samotných počiatkov tohto umeleckého odvetvia,“ vysvetľuje kurátor Walter Liva.

Výstava V ústrety kráse prezentuje prostredníctvom viac než sto fotografií taliansku krajinu a jej premeny. Poukazuje na krásu krajiny ako súčasť talianskeho kultúrneho bohatstva. Zaznamenáva premeny vo vzťahu medzi človekom a prírodou, narastajúce rozdiely medzi vidiekom a mestom; zároveň ponúka aj prierez tvorivých prístupov, nových trendov a experimentov pri zobrazovaní krajiny.

Mario Giacomelli v 60. rokoch do fotografií vniesol novú poéziu odtieňov a snov. Nino Migliori predznamenal príchod graffiti a umeleckej avantgardy. Mario De Biasi použil ako prvý v Taliansku spravodajskú fotografiu. V polovici 70. rokov sa začali prvé experimenty, dozrela nová generácia fotografov, ako boli Luigi Ghirri, Gabriele Basilico, Francesco Radino. Nechýbajú fotografie mestského prostredia a architektúry, priemyselné scenérie (Mimmo Jodice, Mario Cresci, Olivo Barbieri, Luca Campigotto, Marco Zanta).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #fotografia #Slovenské národné múzeum