Mikyta zhmotňuje v Stredoslovenskej galérii umelecký princíp

Recyklácia ako životný štýl či umelecký princíp – dnes ju nachádzame v množstve mien súčasných umelcov. Svätopluk Mikyta je však výnimočný. V Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici vystavuje svoje diela pod názvom Kolaps Lapsus 1.

27.06.2019 11:55
debata
Recyklácia je umelecký štýl a životná filozofia... Foto: Archív SSG
Mikyta, maľba, výstava Recyklácia je umelecký štýl a životná filozofia Svätopluka Mikytu.

Mikytove vizuálne vnemy prekračujú hranice medzi klasikou a modernizmom. Vrstvenie farby a rozšafné gesto umelca spôsobujú, že v jeho obrazoch pútavo svieti klasika, aby umocňovala vyznenie nového, niekedy už samým autorom spracovaného, diela. Vrství navrstvené, recykluje použité a sám sa podpisuje pod filozofiu našej prezidentky, ktorá nazýva zodpovedný prístup k planéte skutočným vlastenectvom.

Mikyta ako vlastenec a výrazný vizuálny umelec manipuluje s umeleckým odpadom tak bravúrne, že mu nerobí problém akékoľvek spracovanie témy. A tak na jeho obrazoch svieti erotika, vzťahy, väzby, milostné rozhovory aj radosť zo samoty. Aj keď Mikyta nikdy nie je sám. Má okolo seba dostatok priestoru, vnemov, podnetov a tém, ktoré ho nútia tvoriť. O presnom zásahu jeho tvorby sa divák môže presvedčiť v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici, Bethlenovom dome do 1. septembra 2019. Druhá časť výstavy Kolaps Lapsus 2 sa uskutoční v jesennom období v jednej z bratislavských galérií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria #Svätopluk Mikyta