Bránu do sveta objavovania a hier hľadajte v Danubiane

Viete, že slovo nevera znamená v španielčine chladničku? A hus v Dánsku dom? Či výraz obraz značí v slovinčine tvár a vak v maďarčine zas slepý?

15.07.2019 12:00
Petra Lukovicsová Danubiana Foto: ,
Petra Lukovicsová vystavuje viac ako dve stovky kresieb a ilustrácií v Danubiane. Na snímke ilustrácia pre Časopis Bublina.
debata

Aj oveľa viac prezrádzajú ilustrácie Petry Lukovicsovej, každá z nich ukrýva oba významy slova. Hravé a vtipné kresby vyšli v jej autorskej knihe City v city, ktorá je určená na pobavenie tínedžerov aj dospelých. Ich printy otvárajú výstavu z jej tvorby s názvom #inkbook. Síce komorná, ale nápadito inštalovaná expozícia zdobí jeden z priestorov Danubiany.

„Pohybujem sa v prostredí malej dedinky na južnom Slovensku, kde väčšina ľudí hovorí po maďarsky. Na spoločných stretnutiach so známymi aj z ďalších krajín a poprepletanou komunikáciou v rôznych jazykoch naraz, mi prišli na um slová, ktoré znejú rovnako, ale majú iný význam. Uvedomila som si, ako sú medzi jazykmi poprepletané. Nápad o homonymách a ich ilustráciách zaujal aj vydavateľku Janu H. Hoffstädter z vydavateľstva E. J. Publishing, a tak prišla kniha City v city na svet,“ hovorí Petra Lukovicsová.

Diela Petry Lukovicsovej v Danubiane. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Petra Lukovicsová Diela Petry Lukovicsovej v Danubiane.

Na Škole úžitkového výtvarníctva v Kremnici študovala odbor hračky. „Spočiatku som v tomto odbore pracovala, neskôr niekoľko rokov v reklamnej agentúre. Počas materskej dovolenky, keď som zostala doma, som sa mohla začať naplno venovať ilustráciám. Vždy som si rada kreslila a tvorila a k ilustráciám ma to priťahovali najviac,“ pokračuje autorka v rozprávaní pre Pravdu. Na scéne knižnej ilustrácie „debutovala“ knihou Cesta na svet, ktorú zaradili do kolekcie najkrajších kníh Slovenska za rok 2015. „A následne sa to už pomaličky rozbehlo,“ spomína.

Ilustráciami dotvára podoby viacerých časopisov ako napríklad Bublina a Slniečko. Na výstave možno vidieť nielen spomínané časopisy, ale aj originály ilustrácií, ktoré ich zdobia. A tiež knižky, ktoré dotvárajú jej obrázky, ako Cesta na svet, A-ko-že či Ako kolibrík. Ale najmä množstvo hravých a humorom iskriacich kresieb. Z množstva malých prác dokázala vytvoriť príťažlivé inštalácie, ktoré návštevníka nepustia ďalej, kým sa nezahĺbi do každej z nich. More veselia ale z času na čas rozvlní akord smútku či nostalgie.

Diela Petry Lukovicsovej v Danubiane. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Petra Lukovicsová Diela Petry Lukovicsovej v Danubiane.

„Repertoár Petriných kresieb je rôznorodý – od intímnych chvíľ s rodinou až po reakcie na udalosti, ktoré otriasli našou spoločnosťou. A tak sa na jednom mieste stretávame s usmievavými Petrinými dcérami, ale aj s Jánom a Martinou, ktorí na spoločnej momentke symbolicky viac nepozerajú na tento svet,“ píše kurátorka výstavy Kristína Kubáňová. Pripomína, že Petru Lukovicsovú inšpiruje každodennosť aj fantázia literárneho textu. „Často odkazuje na svet detskej bezstarostnosti plný hier a zábavy, ale aj neustáleho objavovania,“ dodáva kurátorka.

Nielen v časopisoch a knihách, svoje kresby Petra Lukovicsová publikuje aj na sociálnych sieťach. „Dnes už väčšina nielen mladých umelcov ich používa ako formu prezentácie. Kresby nezostanú v šuplíku ako kedysi, ale môžu si nájsť a osloviť aj širšie publikum,“ dodáva Petra Lukovicsová. Jej výstava #inkbook bude v Meulensteen Art Museum Danubiana do 8. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Danubiana #ilustrácia #Petra Lukovicsová