Aj z odpadu sa môže stať umenie

Dánsky umelec Thomas Dambo sa od detstva zaoberal tvorením rôznych projektov zo zvyškov materiálov.

24.07.2019 12:33
debata

Nemal však dosť peňazí na ich realizovanie. Preto chodil po susedstve a zbieral zvyšky dreva, ktoré by už nikto iný nevyužil. Neskôr sa pre neho záľuba stala prácou.

Najznámejším projektom Thomasa Damba sú sochy... Foto: SHUTTERSTOCK
dambo thomas Najznámejším projektom Thomasa Damba sú sochy obrov vytvorené zo zvyškového dreva.

Prvý z jeho projektov, ktorý získal aj medzinárodné uznanie, nesie názov Happy City Birds (v preklade šťastní mestskí vtáci). "Začalo sa to, keď študoval na škole dizajnu v Koldingu v Dánsku. Chcel vytvoriť pozitívnu alternatívu grafitov. Takú, ktorá by nikoho neurazila a ktorej podstate by porozumela aj jeho stará mama. A, samozrejme, takú, s ktorou by polícia nemala problém. Raz mu v sklade, v ktorom brigádoval počas štúdia, ponúkli mnoho zvyškov preglejky. Premenil ich na 250 vtáčích búdok, namaľoval ich rôznymi farbami a zavesil ich po celom Dánsku,“ povedal pre Pravdu Troels Nilsen z tímu Thomasa Damba. Odvtedy vytvoril viac než 4-tisíc búdok pre vtákov v rôznych iných projektoch.

Naša planéta je zaplavená plastom. Nie je to až také viditeľné vďaka ľuďom, ktorí dennodenne zbierajú odpad a triedia ho. Aby poukázal na tento problém, a takisto vzdal poctu týmto pracovníkom, vytvoril Dambo projekt Les budúcnosti. Pracoval na ňom so svojím tímom, lokálnymi smetiarmi a viac než tisíckou žiakov, dôchodcov a dobrovoľníkov. Za dva mesiace premenili tri tony plastového odpadu na les s kvetmi, stromami a zvieratami s rozlohou 600 štvorcových metrov. Projekt bol súčasťou každoročného kvetinového festivalu FYJA v Mexiku a dnes ho možno vidieť v botanickej záhrade v parku Chapultepec.

Najznámejším projektom z dielne Thomasa Damba a jeho tímu sú sochy obrov vytvorené zo zvyškového dreva. Tieto lesné stvorenia si našli domov v rôznych krajinách sveta. Okrem Dambovho rodného Dánska aj v USA, Južnej Kórei alebo v Portoriku. Reprezentujú prírodu a časy predtým, než prišli ľudia a všetko pokazili. "S týmto projektom chcel Thomas dosiahnuť, aby ľudia vyšli do prírody a pozreli sa na tieto nádherné miesta pri hľadaní jeho sôch, zamysleli sa nad tým, ako sa správame k planéte a, samozrejme, aj videli, aké skvelé veci dokáže človek vytvoriť pomocou recyklácie materiálov,“ povedal o sochách Nilsen. Niektorí obri sú osamelí, iní zas zoskupení podľa projektov. Jedným z nich je Trollhunt. Zobrazuje šiestich obrov s rôznymi nástrojmi na chytanie ľudí, ktorí sa nachádzajú v Chicagu.

"Obrov natoľko unavilo deštruktívne správanie ľudstva, že sa ľudí snažia uloviť a dať im príučku,“ vysvetlil pre Pravdu Troels Nilsen. K príbehu sa viaže aj rozprávka, ktorú Dambo zverejnil na svojej stránke. Ďalšou jeho prácou je Šesť zabudnutých obrov v lesoch. Návštevníci sa môžu vydať na honbu za pokladom na šiestich miestach na predmestí západne od Kodane. Každý z obrov je jedinečný a vystihuje miesto, na ktorom sa nachádza. Napríklad taký Spiaci Louis drieme v Rødovre. Nápad na tohto obra vznikol, keď Dambo prechádzal cez miesto, kde teraz socha leží. Našiel tam staré spacie vaky a zvyšky jedál. Uvedomil si, že tam spávajú bezdomovci, a preto vymyslel, že socha, ktorá tam bude, by mala slúžiť ako úkryt. Z dreva postavil ležiaceho obra, do ktorého sa dá vliezť cez jeho ústa a v jeho interiéri je možné prespať. V oblasti s názvom Avedøresletten sedí Trine na malom kopci, s rukami položenými na kolenách. Okoloidúci, ktorí chcú pozorovať malé jazerá a stáda oviec, si môžu na ňu vyliezť, aby mali lepší výhľad. Dambo pre svoje projekty vždy hľadá unikátne miesta a snaží sa im nájsť domov čo najďalej od mesta a veľkých budov. Pri obroch je to jednoducho miesto, kde by také stvorenia chceli žiť. Počet Dambových projektov sa postupne rozrastá. K viac než sto zaujímavým dielam pribudne čoskoro ďalšie. "Thomas v súčasnosti pracuje na obrovskom projekte v Belgicku,“ uzavrel Nilsen.

AUTORKA ŠTUDUJE NA SOŠ MASMEDIÁLNYCH A INFORMAČNÝC­H ŠTÚDIÍ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Dambo