Výstava: Príležitosť pre všetkých, čo maľujú

Výstava víťazov česko-slovenskej súťaže v maľbe nazvaná Maľba SK-CZ predstavuje troch víťazov nového projektu Hľadáme umelcov.

27.07.2019 09:00
debata

Víťazov prvej etapy súťaže vybrala porota spomedzi 150 prihlásených umelcov z česko-slovenského regiónu. Výstava sa koná do 10. augusta v Staromestskej galérii Zichy. Okrem víťazných diel predstaví aj širšiu tvorbu vybraných umelcov.

AC-one: Pri stene 07 Foto: Gallery GWERK
AC-one Pri stene 07 AC-one: Pri stene 07

„Nie vždy sa dobré umenie dostane do výstavných siení. Prečo? Lebo to občas treba urobiť trochu naopak. Nie aby kurátor koncipoval výstavu podľa svojich predstáv – a niekedy aj vymyslených konštrukcií – ku ktorým pridá overené a ním obľúbené mená. Treba, aby pracoval aj s tým, čo mu posielajú spočiatku anonymní umelci,“ povedal známy odborník Ľudovít Petránsky, ktorý bol zároveň jedným z porotcov súťaže.

Pilotný ročník projektu Hľadáme umelcov bol zameraný na médium maľby. Do súťaže sa mohli prihlásiť umelci starší ako 18 rokov, pričom prihlásené diela nesmeli byť staršie ako päť rokov. Diela hodnotila porota pozostávajúca z dvoch členov: kurátor a kunsthistorik Ľudovít Petránsky a galeristka Melita Fodor Gwerková. Hodnotenie diel bolo anonymné, vďaka čomu mal každý súťažiaci rovnakú šancu na výhru. Porota nakoniec z desiatich finalistov vybrala víťazov: Prvé miesto získal Jozef Fodor, alias AC-one (SK), s dielom Pri stene 07. Druhý bol Ľubomír Miča (SK) s dielom Prieniky II. Ako tretia sa umiestnila Raya Ry Čampulková (CZ) s dielom Puberta.

Projekt Hľadáme umelcov vznikol z iniciatívy súkromnej galérie Gallery Gwerk, ktorá je zároveň organizátorom projektu. Jeho cieľom je nájsť nové výtvarné talenty a pomôcť im zviditeľniť sa na trhu. Krátko o víťazoch: Jozef Fodor tvorí pod svojím „graffity“ menom AC-one, pričom streetartu zostal aj naďalej verný, čo potvrdzuje aj jeho účasť na viacerých streetartových akciách v Bratislave. Na plátna maľuje len pomocou sprejov. Jeho diela zaujali kupcov napríklad z Paríža, Londýna, New Yorku či z Hongkongu. Ľubomír Miča žije a pôsobí v Senici. Je členom Združenia výtvarných umelcov západného Slovenska, tiež zakladateľom záujmového združenia výtvarníkov SenArt v Senici. Klasický olej posúva do atypických výrazových i technologických väzieb, kde kľúčovú rolu zohráva spontánny a inovatívny prednes. Raya Ry Čampulková vyštudovala Výtvarnú školu Václava Hollara v Prahe. Jej najčastejším motívom sú portréty a ľudské telo, v menšej miere sa venuje aj krajinám. Pravidelne vystavuje na kolektívnej výstave v rámci projektu Lidická Hrušeň, ktorý si pripomína obete lidickej tragédie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria Zichy