Oko diváka klamal umením. Zomrel Carlos Cruz-Diez

Venezuelský výtvarník Carlos Cruz-Diez, ktorý počas 20. storočia formoval oblasť kinetického a optického umenia, zomrel v Paríži vo veku 95 rokov. S odvolaním sa na jeho nadáciu o tom v noci na pondelok informovala tlačová agentúra Reuters. Umelec skonal ešte v sobotu.

29.07.2019 11:23
Carlos Cruz-Diez Foto: ,
Výtvarník Carlos Cruz-Diez formoval oblasť kinetického a optického umenia.
debata

Cruz-Diez sa narodil v roku 1923 v Caracase. Po štúdiu na tamojšej Škole výtvarných umení sa v roku 1960 presťahoval do Francúzska. Jeho abstraktné diela sú charakteristické použitím farby a línií, ktoré vytvárajú dojem pohybu. Sú súčasťou zbierok mnohých svetových múzeí vrátane Múzea moderného umenia (MoMA) v New Yorku, londýnskeho Tate Modern či Múzea výtvarného umenia (MBA) v Caracase.

Napriek tomu, že veľkú časť svojho života prežil v Paríži, zanechal stopu aj vo svojej rodnej Venezuele. Ide predovšetkým o pestrofarebné nástenné maľby a dlažby na Medzinárodnom letisku Simóna Bolívara v Caracase.

Zatiaľ čo iba ojedinele verejne komentoval turbulentnú politickú situáciu vo svojej latinskoamerickej vlasti, nedávno vyjadril ľútosť nad tým, že väčšinu svojho života strávil v zahraničí: „Ľutujem, že som nemohol rozvinúť svoj umelecký život vo vlastnej krajine, obklopený mojím ľudom,“ povedal Cruz-Diez v roku 2014 v rozhovore pre venezuelský denník El Nacional.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Carlos Cruz-Diez #optické umenie