Nina Vrbanová: Samostatnosť je pre Kunsthalle kľúčová

Po piatich rokoch neúspešných snáh nájsť vhodný model fungovania sa Kunsthalle Bratislava konečne dočká samostatnosti a právnej suverenity. Ako ešte v piatok informoval na svojej oficiálnej stránke rezort kultúry, k 1. januáru 2020 sa Kunsthalle stane štátnou príspevkovou organizáciou. Priestory galérie venujúcej sa prezentácii súčasného umenia by vraj nemal v nijakom smere obmedziť ani nový projekt Kreatívneho centra, ktoré plánujú v Dome umenia na Nám. SNP v Bratislave vybudovať.

06.08.2019 05:00
Kunsthalle Bratislava Foto: ,
Kunsthalle Bratislava si súčasnú adresu v Dome umenia na Nám. SNP udrží na ďalších päť rokov.
debata

„Som naozaj rada, že sa odložili emócie a za stôl si sadli odborníci z MK SR a KHB a našli spoločnú reč. Aj tu vidieť, že svoj sľub, ktorý som dala 8. apríla na pôde Vysokej školy výtvarných umení, som dodržala,“ reagovala vo vyhlásení ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer). Kunsthalle bude ako nová samostatná organizácia hospodáriť s rozpočtom 400-tisíc eur. Pôvodný návrh vo výške 710-tisíc eur rezort kultúry zamietol ešte v máji s tým, že v rámci rozpočtových možností ministerstva ide o nesplniteľnú požiadavku. Podľa bývalej hovorkyne Kunsthalle Kataríny Kručay Hornákovej táto suma zohľadňovala nový právny status vznikajúcej organizácie.

Podľa poverenej riaditeľky Kunsthalle Niny Vrbanovej si nová organizácia ročne prilepší o sumu, ktorú inak odvádzala ako nájom Národnému osvetovému centru (NOC). „Práve o sumu 70-tisíc eur ročne na nájom výstavných a administratívnych priestorov v Dome umenia bol zvýšený pôvodný rozpočet organizácie, ktorý predstavoval 314-tisíc eur,“ priblížila pre Pravdu Vrbanová. Nájomný vzťah s NOC zostáva podľa jej slov nezmenený, položka nájmu však bola vôbec po prvýkrát zohľadnená v rozpočte budúcej príspevkovej organizácie.

Rozpočet, ktorý ministerstvo kultúry ponúklo, nie je podľa Vrbanovej ideálny, vníma ho však ako stabilný základ pre externé partnerstvá a získavanie ďalších prostriedkov. „Predsa len sa dostaneme do lepšej – samostatnej a vyprofilovanej – pozície. A to je pre Kunsthalle Bratislava v tejto chvíli kľúčové. Rovnako ako stabilný a reprezentatívny priestor – sídlo organizácie v Dome umenia, ktoré sa pri vzniku príspevkovej organizácie potvrdí predĺžením nájomnej zmluvy a bude zakotvené aj v zriaďovacej listine. Rozsah a objem plánovaných činností sa spočiatku bude musieť oproti pôvodnej predstave zredukovať, no rezort prejavil vôľu ďalej rokovať a podporiť činnosť Kunsthalle Bratislava aj formou prioritných projektov,“ priblížila Vrbanová.

S nadobudnutou právnou subjektivitou sa Kunsthalle Bratislava stane rovnocenným hráčom v rámci všetkých Kunsthalle na európskej scéne. „Iba ako samostatná organizácia sa môže dlhodobo rozvíjať a profilovať. Keď bude vystupovať vo vlastnom mene, môže sa stať stabilným a relevantným partnerom aj pre príbuzné inštitúcie v zahraničí. Očakávania, ktoré máme s úlohami galérie typu Kunsthalle spojené, predsa nemôže plnohodnotne napĺňať ako nejaké oddelenie úplne inej organizácie, o ktorej smerovaní napokon rozhoduje niekto iný. To bolo viac ako 5-ročné provizórium, ktoré Kunsthalle Bratislava našťastie prekonala a namierila k vlastnej, pevnejšej budúcnosti,“ dodala.

Rozhodnutie ministerstva kultúry víta aj platforma Stojíme pri kultúre, ktorá dlhodobo podporovala vznik samostatnej Kunsthalle. Zároveň však spochybňuje vyjadrenia rezortu, ktorý tvrdí, že „výstavné a administratívne priestory, ktoré Kunsthalle Bratislava v súčasnosti používa v rámci Domu umenia, sa nijako nezmenia ani nezmenšia“. Podľa stanoviska, ktoré platforma v sobotu zverejnila na sociálnej sieti Facebook, je toto vyhlásenie „v silnom rozpore s architektonickou štúdiou Národného osvetového centra na pripravované Kreatívne centrum“.

„Na poslednej neverejnej prezentácii (17. 7. 2019) danej štúdie boli predstavené návrhy, kde sa časť KHB LAB zmenila na Kaviareň/Hub, veľkorysé priestory na druhom poschodí sa rozparcelovali na nahrávacie štúdiá. Kancelárske priestory tímu KHB boli v pôdorysoch premenené na coworking. Dúfame, že Národné osvetové centrum sa rozhodne zverejniť svoj projekt a začne diskusiu s inštitúciami, ktoré aktuálne sídlia v Dome umenia, na odbornej a profesionálnej úrovni,“ vyzýva iniciatíva. Denník Pravda požiadal o reakciu rezort kultúry, ktorý na otázky do uzávierky neodpovedal.

Kunsthalle Bratislava otvorili v Dome umenia na Nám. SNP v roku 2014. Išlo o zavŕšenie dvadsaťročného úsilia o vybudovanie reprezentatívneho stánku reflektujúceho súčasné umenie. Pôvodne vznikla ako organizačná jednotka NOC, pričom po dvoch rokoch prešla pod gesciu Slovenskej národnej galérie. Už ako samostatná inštitúcia uzavrie s NOC od nového roka nájomnú zmluvu na obdobie päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Kunsthalle #Kunsthalle Bratislava #Ľubica Laššáková