„Super pocit je o nenásilí,“ hovorí Anabela Žigová a pozýva do galérie v Banskej Štiavnici

Anabela Žigová priniesla do Banskej Štiavnice Super pocit. Svojím autorským projektom hľadá autentický pocit nenásilia a porozumenia v bežnom živote, nielen v umení.

23.08.2019 12:00
Anabela Žigová Foto:
Slovenská filmárka a umelkyňa Anabela Žigová.
debata

Jedinečným spôsobom kombinuje vizuálne umenie a sociálny experiment. Zapojiť sa môže aj verejnosť – hromadným trhaním, krčením, či skartovaním a zberom papiera priebežne vytvára priestorovú inštaláciu, akési hniezdo. Papierový “odpad” sa potom rôznymi umeleckými postupmi a zlátením v ateliéri premieňa na hodnotu a tento tvorivý proces ponúka „super pocit”.

Super pocit v Meste kultúry 2019 hostí Galéria Jozefa Kollára na Nám. Sv. Trojice do 16. 9. 2019. Projekt kulminuje 30. 8. diskusiou o slobode na podstienke pred galériou. „Banská Štiavnica je špecifická tým, že čisté zlato, s ktorým Super pocit vizuálne experimentuje, je prirodzenou surovinou a hodnotou pre túto prastarú vulkanickú kalderu – kotlinu, v ktorej mesto leží. A nielen zlato, ale aj striebro, farebné kovy, nerasty a teda aj krása ako možný zdroj čohosi dobrého v bežnom živote, je od dávna súčasťou (identity) tohto významného baníckeho miesta. Situovanie Super pocitu v centre mesta, v Galérii Jozefa Kollára je šťastné nielen v komunikácii so staršími zbierkami tejto inštitúcie, históriou mesta, ale súčasne aj s obyvateľmi Štiavnice, kedže najmä pre nich je Super pocit určený. Ľudí denne oslovujem, pozývam ich formou umenia k diskusii o nenásilí, kráse a slobode v nás samotných,“ povedala Anabela Žigová, aktuálna rezidentka programu EDU AIR, ktorý organizuje Banská St a nica Contemporary. „To dobré, super pocit je v nás dostupný kedykoľvek a zadarmo. Môžme na tom zakladať odolnosť voči násiliu a radikálnym skratkám, ktoré v súčanosti trápia mnohých z nás,” dodáva autorka.

Super pocit mal vernisáž pred pár dňami, 16. 8. 2019 v spomínanej galérii. „Banská Štiavnica je významnou štáciou pre Super pocit. Keďže je to nielen miesto a región v srdci Slovenska, ale aj mesto kultúry pre rok 2019, je táto kombinácia pre Super pocit vzácnou výzvou, ktorú chcem ďalej napĺňať aj v ďalších slovenských mestách a spolu s ľuďmi, aj mimo umeleckej sféry, kde je spoločný dialóg dnes veľmi potrebný,“ doplnila autorka.

Anabela Žigová pracuje s projektom Super pocit už od roku 2017. Ako hovorieva, „Super pocit v sebe je nad zlato,“ a sama so zlatom, ako materiálom aj pracuje. Diela sa vedome odpojili od negatívneho spoločenského náboja, ktorý dokáže zredukovať to krásne, detské a silné v ľuďoch na radikálnu skratku. Rôznorodé „antifa zlatíčka“ sú spojené s dobrým pocitom v sebe, ktorý sa má nachádzať na opačnej strane emočnej škály než fašizujúce myslenie a násilie. Formálne ide o samostatné výstavy, eventy a workshopy s otvoreným, organickým formátom, platformou, ktorá umožňuje spoluprácu s ďalšími tvorcami, ktorých spája nenásilie.

My umelci žijeme často v bubline – v sociálnej aj komunitnej – a zistenie, že okolo nás sa svet riadi často veľmi nekorektnými a neoverenými informáciami, je nepríjemným prebudením sa do reality. Nechceme – a vlastne ani nemôžeme – zmieriť sa s takouto realitou. V tomto kontexte vnímame projekt Anabely Žigovej ako veľmi potrebný a workshopy a sprievodný program ako zásadné. Preto na ne pozývame širokú štiavnickú verejnosť," povedala kurátorka výstavy Zuzana Bodnárová z Banskej St a nice Contemporary.

Súčasťou projektu je aj workshop zlátenia určený tiež pre verejnosť a deti. Uskutoční sa najbližší piatok 23. augusta od 16:00 do 18:00 hod. v Galérii Jozefa Kollára. Pracovať sa bude s netoxickým materiálom, s 23 3/4 karátovým plátkovým zlatom, záujemcovia si môžu priniesť svoje obľúbené obrázky, detské kresby, malé 3D objekty, kamienky, fotografie, papiere od žuvačiek, čokoľvek, čo by radi pozlátili. Vítaný je každý nad päť rokov, kto sa záväzne prihlási na mailovej adrese: stokovec@stokovec.sk, workshop je zdarma.

Anabela Žigová (1974) sa narodila v Bratislave, dnes žije a tvorí prevažne v New Yorku, Prahe a v Bratislave. Študovala scénografiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a umenie na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Paríži. Na Slovensku v roku 2015 distribuovala svoj prvý celovečerný dokumentárny film Salto Mortale. V súčasnosti pracuje na ďalších edíciách autorského projektu Super pocit.

Super pocit mal premiéru v roku 2017 v Univerzitnej knižnici v Bratislave s osobnou podporou Emílie Vášáryovej a Róberta Rotha, v roku 2018 prijal nad projektom Super Apple záštitu Generálny Konzulát SR v New Yorku vo Wendy's Subway v Bushiwcku (kurátorka Rachel Valinsky, na odporučenie Nathalie Angles, Residency Unlimited), vlani sa konalo aj solo show vo Flatgallery v Bratislave (kurátor Andrej Jaroš s podporou BSK), následne projekt hostilo Artforum Pezinok, kde sa konal aj workshop s deťmi. Pred dvoma rokmi o ňom francúzsky umelec Nicolas Gruppo z Avignonu výstižne napísal: „Diela, ktoré nás vnímajú. Sú také, ktoré myslia, myslia pre nás a pozývajú nás

zamyslieť sa hlbšie. Diela, ktoré skúmajú naše miesto vo svete, náš politický postoj a čo je aktuálne v hre. Anabelina práca je z tohto zdroja. Je náročná, poetická a politická zároveň. Zvolila si silu materiálov a experimentuje s ich schopnosťou vtiahnuť nás dovnútra. Zlato ako seduktívny, fatálny magnet pre oko. Subtílne v nás vyvoláva omamný pocit, ktorý nasledujeme ako oblak parfému a radi sa v ňom stratíme. Ale extáza je čoskoro fuč a táto nádhera za nami zaklapne. Otvorí nás pochybnosti a pocitu trpkosti spojeného s hlbokou jazvou pod neodolateľným zlatým povrchom. Sú diela, ktoré nám pripomínajú, že umelecká tvorba môže byť aj aktom odolnosti. Rezistencie.“

V roku 2020 bude Super pocit pokračovať pod záštitou Francúzskeho inštitútu v Bratislave a cez regionálne Alliances Francaises: Košice, Banská Bystrica, Žilina Zárečie a stredná škola Nitra. Následne by mal projekt pokračovať do ďalších slovenských regiónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #banská štiavnica #Anabela Žigová