Groteska alebo kam môže dospieť vzťah

Mat sa chystá vystreliť šíp na štíhlu krásku v odvážnych plavkách, radostne preskakujúcu vlny morského príboja. Darčekmi obdarúva ďalšiu, ktorá sa chladí sediac na pätách na brehu jazierka.

22.08.2019 14:00
Paulína Halasová: Pripravená na seba Foto:
Paulína Halasová: Pripravená na seba.
debata

Pat si „tú svoju“ hrdo vedie na prechádzke po ostrove zarastenom kaktusmi. Na plátnach Paulíny Halasovej prežívajú atraktívne mladé ženy a postavičky dvoch babrákov z obľubeného animovaného seriálu v exotickom prostredí najrôznejšie príbehy. Aspoň v cykle Broken Utopia (Zlomená utópia), ktorý je súčasťou výstavy mladej maliarky v spišskonovoveskej Galérii umelcov Spiša. Má provokujúci názov You Deserve Art! – čo v preklade znamená „zaslúžiš si umenie“.

„Pat a Mat predstavujú istý typ a kontrastujú so ženami. Je to groteska, kam až môže vyústiť ľudský vzťah. Ľudia hovoria, že ide o neštandardnú formu vzťahu, beriem to s nadsázkou ako pobavenie,“ hovorí pre Pravdu Paulína Halasová. V 20. storočí umenie poburovalo, o súčasnom sa podľa nej hovorí, že človeka len pobaví. „Myslím si, že dnešné obrazy sú ako dobrý vtip. Najprv vás pobaví, ale keď nad ním začnete rozmýšľať, aj vás zasiahne. Vtipné sú preto, že sa zakladajú na pravde,“ pokračuje.

V cykle Parallel Dreams (Paralelné sny) stiera hranice mezi realitou a snom tým, že prepája komiksové príbehy so svetom žien. „Postavy sa vymaňujú z pasce sociálneho statusu a žijú si vlastný sen,“ vysvetľuje maliarka, ktorá svoje témy rozohráva v rozsiahlych cykloch. Najviac obrazov reprezentuje sériu Mermaids Dust (Prach morskej víly), v ktorej ponúka vlastnú interpretáciu mýtu súčasnosti o prepojení živých bytostí s „dušou“ prírody. Maľuje bizarné feérie o človeku a podivuhodných bytostiach, ktoré sa odohrávajú v bujnej vegetácii magických prírodných zákutí. „Je o cykle života, ktorý sa nikdy nekončí, lebo život je fantazijný svet, ktorý nemusíme vymyslieť,“ pripomína.

„V expresívnych figurálnych maľbách rafinovane spája realizmus s komiksovou štylizáciou a ironickým odkazom na pop-kultúrny fenomén,“ komentuje kurátorka Lucia Benická. Okrem najnovších cyklov predstavuje Paulína Halasová aj prierez celou doterajšou tvorbou, listovať jednotlivými tvorivými obdobiami môžu návštevníci prostredníctvom tabletov. Prostredníctvom modernej technológie sprístupňuje aj svoju zatiaľ poslednú sériu kresieb. „Bol to pre mňa neprebádaný spôsob výtvarného prejavu a rýchlo ma pohltil. Zistila som, že obyčajný papier a fixky s farebnými perami, ktoré sa nájdu v každej domácnosti, stačia na vyjadrenie myšlienok,“ vysvetľuje maliarka.

Plátno Človek, najlepší priateľ jaguára je v dvadsiatke finalistov 14. ročníka súťaže Maľba roka, ktorých porota vybrala spomedzi 96 prihlásených diel. „Mladý maliar by sa mal zapájať do súťaží, aby sa o ňom ľudia dozvedeli,“ hovorí Paulína Halasová. Kto sa dostane na stupienok víťazov, bude známe v septembri. Jej výstava v Galérii umelcov Spiša potrvá do 24. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #maľba #výstava #Spišská Nová Ves