Nepokojný a bez odpočinku. Sochár František Bohunický

V Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici vystavuje predstaviteľ mladej generácie slovenských výtvarníkov, sochár František Bohunický. Výstava s názvom rest/less je jeho treťou a predstavuje prierez umelcovou doterajšou tvorbou, čiže - je zatiaľ najúplnejšia. Výstava potrvá do 29. septembra.

28.08.2019 18:29
debata
František Bohunický často pracuje s... Foto: Záhorská galéria Jána Mudrocha
František Bohunický František Bohunický často pracuje s jednoduchými formami, no v kvalitnom technickom stvárnení klasickej sochárskej školy.

František Bohunický sa pohybuje na poli klasického sochárstva s častými presahmi k interaktívnym objektom. „Ambíciou expozície nie je ucelená správa o vývoji jeho doterajšieho výtvarného jazyka, ale ukázať výtvarný proces, v ktorom jednotlivé témy, motívy a žánre chápe ako individuálne aj kolektívne, neustále sa aktualizujúce symptómy každodenného života,“ hovorí kurátor výstavy Filip Krutek.

Podľa neho už samotný názov výstavy obsahuje dva tvorivé autorské princípy. Na jednej strane je to nepokojná, stále rozvažujúca povaha autora (restless), na strane druhej deficit odpočinku (rest less). Ani jeden z týchto aspektov sa však v Bohunického sochách neobjavuje účelovo a prvoplánovo. Je to až výsledok tvorivého procesu. Často je to výrazná sebairónia či cynizmus, cez ktoré mladý sochár skúma súčasnosť. Nachádza názorovú uniformitu a vykalkulovanú „autenticitu“ súčasnej tvorby, ktorá sa skrýva za premyslený koncept. Bohunický pracuje často s jednoduchými formami, no v kvalitnom technickom stvárnení klasickej sochárskej školy.

Výstava rest/less potrvá do 29. septembra. Foto: Záhorská galéria Jána Mudrocha
rest/less František Bohunický Výstava rest/less potrvá do 29. septembra.

„V mojich sochách sa odráža to, čo žijem ja, moja rodina, i to, čo vnímam v spoločnosti. Neobmedzujem sa na jednu koncepciu, považoval by som to za limitujúce,“ povedal F. Bohunický. Aj preto expozícia rest/less bude zahŕňa nielen ľudské figúry aktualizované symbolmi, ale aj malé formáty, interaktívne alebo kinetické objekty. František Bohunický sa narodil v roku 1983 v Bratislave, študoval na AVU v Banskej Bystrici a na VŠVU v Bratislave v ateliéri Juraja Meliša a Jána Hoffstädtera.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Senica #výstava #sochárstvo #František Bohunický