Víťazi Slovak Press Photo? Grand Prix pre kráľovnú noci Čaputovú

"Je kráľovná noci. A môže dať pozitívny odkaz do budúcnosti krajiny, v ktorej máme voči ženám, a nielen voči nim, ťažké predsudky," charakterizuje Joe Klamar fotografiu Noc s prezidentkou.

03.09.2019 10:04
debata
zväčšiť Grand Prix získal Jozef Jakubčo za fotografiu... Foto: Jozef Jakubčo
Grand Prix získal Jozef Jakubčo za fotografiu zo série Noc s prezidentkou. Grand Prix získal Jozef Jakubčo za fotografiu zo série Noc s prezidentkou.

„V sérii fotografií Jozefa Jakubča je viac emócií ako v prácach ostatných fotožurnalistov. Na rozdiel od iných zachytáva len krátku sekvenciu z volebnej noci. Keď sme museli napokon vypichnúť jedinú, rozhodli sme sa práve pre túto takpovediac kráľovnú noci,“ pokračuje fotograf, ktorý predsedal porote 8. ročníka súťaže Slovak Press Photo. Meno autora fotografie, ktorá získala tohtoročnú Grand Prix, vyhlásili v pondelok.

„Politika ovplyvňuje náš život, vytvára nám lepšie, alebo horšie podmienky, takže je asi najdôležitejšou témou spoločnosti,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu fotoreportér Agence France-Press, ktorého fotografia Prezident Obama v Prahe zvíťazila pred desiatimi rokmi v súťaži Czech Press Photo. Originálne a výsostne výtvarne na nej zachytil amerického prezidenta, ktorý hľadí do výšky na sochu prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka. „Šiel som na ňu cez vizuál a prepojenie minulosti so súčasnosťou,“ vysvetľuje. Netají, že politiku fotografuje nerád, ale keď je snímka pekne nafotená, téma mu neprekáža. Kandidátov na titul Grand Prix bolo vraj viac, ale po dlhej diskusii sa napokon všetci piati členovia poroty zhodli.

„Novinárska fotografia musí byť nielen kvalitná a skvele nasnímaná, ale musí mať aj etický kódex. Ja presadzujem etickú rovinu. Ovplyvňuje totiž názor a pohľad väčšiny ľud, ktorí ju vnímajú s nádejou. Aj umenie by malo reflektovať zmeny v politike, pretože sa týka celého národa,“ pridáva český fotograf a pedagóg Jindřich Štreit.

„Víťazná séria odráža to, čím krajina v uplynulom období prechádzala a čo nakoniec viedlo k zvoleniu prvej ženy prezidentky na Slovensku ako prísľubu zmeny. Prezidentka bola navyše krásne nafotografovaná,“ dopĺňa holandský fotograf a člen agentúry NOOR Kadir van Lohuizen. „Je mi ľúto, že mnohé fotografie, ktoré som videl v rôznych médiách, sa napokon neobjavili v súťaži. Rozhodne by podľa môjho názoru zabodovali,“ skonštatoval fotograf a člen poroty Andrej Balco.

Medzi súťažnými prácami dominovali najmä témy prezidentských volieb, udalostí súsiviacich s vyšetrovaním vraždy mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípadov korupcie na slovenskej scéne. Množstvo autorov mapovalo svojimi fotografiami aj rôzne sociálne problémy, aj otázky chudoby a sociálneho vylúčenia doma i v okolitých krajinách.

„Na práci fotoreportéra je najdôležitejšie, aby pracoval s čo najväčšou vizuálnou presnosťou. Aby fotografia nebola ničím ovplyvnená – vieme, ako ľahko možno skĺznuť do propagandy. Aby bol autor poctivý sám k sebe, k tomu, čo vidí, a podal najlepší možný výkon aj pokiaľ ide o kompozíciu. Nie vždy býva najdôležitejšia technická stránka, fotografia však musí vyvolať v divákovi pocity a emócie,“ charakterizuje potrebné kvality novinárskej fotografie Joe Klamar.

Do 8. ročníka súťaže Slovak Press Photo sa prihlásilo 189 fotografov, ktorí poslali 2 250 snímok. Medzi nimi bolo 246 sérií. Slávnostné vyhlásenie víťazov vo všetkých desiatich kategóriách sa uskutoční 3. októbra v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave. Mená finalistov zverejnia organizátori najneskôr o týždeň skôr. Ich fotografie potom predstaví výstava v Dome umenia na Námestí SNP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víťaz #fotografia #Grand Prix #Zuzana Čaputová