Zomrel slávny módny fotograf Peter Lindbergh, fotil najväčšie krásky sveta

Vo veku 74 rokov zomrel legendárny módny fotograf Peter Lindbergh, ktorý sa preslávil predovšetkým čiernobielymi zábery celebrít a modeliek.

04.09.2019 13:42
Slávny fotograf Peter Lindbergh na archívnom... Foto: ,
Slávny fotograf Peter Lindbergh na archívnom zábere.
debata (2)

Pred jeho objektívom stáli aj české topmodelky Eva Herzigová alebo Karolína Kurková. Poľský rodák, o ktorého úmrtí informovala agentúru AFP jeho rodina, spolupracoval s mnohými módnymi časopismi.

Svojimi fotografiami sa podieľal na rade reklamných kampaní a fotil tiež prestížne kalendáre Pirelli. Lindbergh ale pracoval predovšetkým pre magazíny Vogue, Vanity Fair, Elle a Marie-Claire.

Fotil napríklad francúzsku herečku Catherine Deneuve a topmodelky Naomi Campbellovú, Cindy Crawfordovú alebo Lindu Evangelistu. Slávna je jeho hromadná fotografia pätice supermodeliek, ktorá je dodnes kultová – pózujú na nej už spomenutá Campbell, Crawford a Evangelista, zostavu dopĺňa Christy Turlington a Tatjana Patitz.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

7 Era-Defining Peter Lindbergh British Vogue Covers (written by @benknightevans) - JANUARY 1990 One of the most iconic covers in British Vogue's 103-year history, the magazine's first issue of the 1990s set the tone for the decade. Coming after the big hair and overt glamour of the Eighties, its undone influence extended beyond fashion into popular culture when George Michael took Naomi, Linda, Tatjana, Christy and Cindy from their Giorgio di Sant'Angelo tops and Levi's jeans from SoHo in Manhattan to various states of undress in his legendary Freedom! '90 music video. The circle was made complete as three of the quintet of quintessential supermodels sauntered down Gianni Versace's autumn/winter 1991 catwalk lip synching to Freedom! '90, committing every contributor firmly to fashion folklore. - #LindberghStories #BritishVogue #fromthevault

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh),

Jeho snímky boli vystavené v prestížnych svetových múzeách a galériách, napríklad v parížskom Pompidouovom centre, newyorskom Metropolitnom múzeu alebo londýnskom Múzeu kráľovnej Viktórie a princa Alberta.

Fotograf, ktorého vlastné meno bolo Peter Brodbeck, sa narodil v roku 1944 v poľskom Lešne, ale vyrastal v nemeckom Duisbourgu. V Paríži žil od roku 1978. Medzi jeho poslednú prácu patrili zábery slávnych žien pre britský magazín Vogue a jeho septembrové vydanie. Pred objektívom zvečnil napríklad herečky Jane Fondovú, Salmu Hayekovú či Gretu Thunbergovú.

Na oficiálnom Instagrame fotografe sa objavilo oficiálne potvrdenie jeho úmrtia bez špecifikovaného dôvodu. Ako uvádza stránka, Lindbergh tu zanechal manželku Petru, prvú manželku Astrid a štyroch synov. Bol tiež starým otcom siedmich vnúčat.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Jane Fonda, campaigner and actor #ForcesForChange #BritishVogue #JaneFonda #LindberghStories #septemberissue

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh),

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #móda #Peter Lindbergh #fotografia