Revúcky RAK oživuje minulosť Gemera

Gemer je zvláštny kraj. Slovenská regionálna odlišnosť je asi naším najväčším darom, a Gemer určite patrí medzi regióny najzvláštnejšie; je tajuplný, z prírodného aj historického hľadiska nesmierne rozmanitý – a takmer celkom zabudnutý.

11.09.2019 14:00
debata

"Je to kraj jedinečný prírodnými krásami vymodelovanými vodou v horách z vápenca a unikátnym počtom zachovaných gotických nástenných malieb v chrámoch a kostolíkoch. Pralesy i archaické pastierske usadlosti na severe, v údoliach mestečká s baníckou minulosťou a pôsobiská vzdelaných osobností 19. storočia, na juhu krajina pripomínajúca Taliansko. Kúzlo Gemera s Malohontom tkvie v jeho rozmanitosti a pripomína Slovensko v malom,“ uvádza historik umenia, pamiatkar a bývalý primátor Bratislavy Peter Kresánek.

Interiér kostola v Chyžnom, Gemer. Foto: Andrej Barát
Chyžné Interiér kostola v Chyžnom, Gemer.

Kultúrnemu dedičstvu Gemera a Malohontu a jeho sprístupňovaniu sa v týchto dňoch (11. – 12. septembra) venuje odborná konferencia v budove Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Pri príležitosti výročia jeho založenia sa bude ako vyvrcholenie programu v budove Mestského kultúrneho strediska v Revúcej 12. septembra o 19. hodine zároveň konať koncert, na ktorom sa predstaví Štátna filharmónia Košice a český husľový virtuóz Pavel Šporcl. Koncert je súčasťou festivalu RAK, na ktorom odznejú diela Jána Cikkera a Piotra Iľjiča Čajkovského.

Prečo festival RAK

Skratka označuje dve podujatia: od roku 2006 Revúcke adventné koncerty, zároveň od roku 2008 aj Revúcke augustové dni, pričom festival RAK je výsledkom spolupráce Mestského kultúrneho strediska v Rožňave s muzikológom a hudobným dramaturgom festivalu RAK Andrejom Štafurom. Spoluprácou vznikol hudobný festival vážnej hudby, ktorý kulminuje vždy okolo výročia založenia revúckeho gymnázia. Jeden koncert odznie aj v októbri, a ten je venovaný niektorému z hudobných diel Gemera. Desiateho októbra tohto roku to bude uvedenie rekonštrukcie významného gemerského rukopisného hudobného zborníka z 18. storočia, známeho pod názvom Lubenícky zborník. Ten zároveň na septembrovej konferencii predstaví muzikologička Miriam Das Lehotská.

Naliehavá potreba záchrany kultúrneho dedičstva

„Konferencia Kultúrne dedičstvo Gemera a Malohontu VII. je zameraná na kultúrnu pamäť regiónu z hľadiska rôznych vedných disciplín,“ vysvetľuje Andrej Štafura, dramaturg festivalu RAK a zároveň hudobný vedec, ktorý svoju prednášku venuje organu v rímskokatolíckom Kostole sv. Vavrinca diakona v Revúcej. Mnohé organy či organové pozitívy patria na Slovensku medzi unikátne exempláre, ktoré si však vyžadujú akútne reštaurovanie, veľa z nich v gotických sakrálnych stavbách Gemera a Malohontu. Súčasťou konferencie je preto aj prehliadka gotických kostolov v obciach Rákoš a Kameňany. Sú však len dva z mnohých iných, ktoré lemujú tzv. gotickú cestu a zväčša stoja v historických mestečkách a dedinách, dnes vzhľadom na nedostatok pracovných príležitostí takmer opustených. Kultúrne a vedecké aktivity v regióne preto patria k užitočným podujatiam, ktoré môžu napomôcť riešiť otázku budúcnosti historických objektov horného, stredného a dolného Gemera a Malohontu.

Literárna kultúra

Cieľom je však aj rekonštrukcia obrazu literárnej kultúry a vzdelanosti v slovenskom jazykovom prostredí na základe textov príležitostnej tvorby z Gemera, ktorá vznikla v latinčine a v domácom jazyku v 16. až 18. storočí, približuje Štafura. Doteraz málo známe texty môžu ozrejmiť aj úskalia literárneho života, kontakty medzi vzdelancami, autormi, tlačiarmi a ďalšími, ktorí sa na jeho rozvíjaní podieľali v domácom i širšom európskom regióne.

Program vedeckej konferencie o kultúre Gemera a Malohontu vyvrcholí slávnostným koncertom Štátnej filharmónie Košice a husľového virtuóza Pavla Šporcla (ČR) pod taktovkou Petra Valentoviča. Na koncerte odznie orchestrálna suita Spomienky, op. 25 od významného slovenského skladateľa Jána Cikkera (1911 – 1989) a Koncert pre husle a orchester D dur, op. 35 od Piotra Iľjiča Čajkovského (1840 – 1893).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gemer #festival RAK