Zafúľajte sa s Fullom: Fullove dni idú z galérie na ulicu

Ružomberok si uctí svojho rodáka, výnimočného maliara Ľudovíta Fullu, viacdňovým mestským festivalom.

18.09.2019 13:31
debata

Fulla vo svojej tvorbe spája lásku k tradíciám, vidieku, folklóru aj detským kresbám so skúsenosťou moderného človeka a umelca. Kresby, maľby, písmo, texty, grafiky… Fullovo dedičstvo je veľké, bohaté a pestré. A také chcú byť aj Fullove dni. Ich poslaním je pripomínať Fullov príbeh a zároveň zviditeľňovať to najlepšie z domácej umeleckej scény.

U Fullu v byte

Vo štvrtok 19. septembra Slovenská národná galéria – Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku prináša umeleckú fikciu nazvanú Re-konštrukcia Fullovho bytu. Výstava využíva jedinečnosť priestoru v tom, že Galéria Ľudovíta Fullu vznikla nielen ako domov obrazov, ale od začiatku bola aj domovom Ľudovíta Fullu.

Priestory určené verejnosti boli dômyselne oddelené od súkromných. Časť umelcovho bytu sa neskôr stala súčasťou expozície, druhá dnes slúži ako výstavná sieň. Práve na tento priestor, ktorého pôvodnú podobu nepoznáme, sa zamerali prizvaní umelci – textilná dizajnérka Michaela Bednárová, dizajnérka Sylvia Jokelová, animátor Andrej Kolenčík a grafický dizajnér Matúš Lelovský – pri fiktívnej rekonštrukcii Fullovko bytu.

„Na túto výstavu by som rada upozornila, každý z umelcov ponúka svoj, pre niekoho možno aj kontroverzný pohľad na Fullu. Vychádzajú z jeho tvorby aj zo zariadenia jeho bytu a pohrali sa aj so samotným menom Fulla. Vznikli tak často i vtipné odkazy na našu súčasnosť,“ pozýva Zuzana Gažíková, riaditeľka Galérie Ľudovíta Fullu.

Ďalšia výstava s názvom Zaostrené na detail je fotografická a tiež je šitá na mieru galérii. Vznikla v cykle Viac Fullu a mapuje kvality exteriéru aj interiéru výnimočnej budovy – Galérie Ľudovíta Fullu. Projektoval ju architekt Martin Kusý v rokoch 1964 – 1965 a súčasná riaditeľka SNG Alexandra Kusá je jeho vnučkou. Výstava je dielom študentov VŠVU v Bratislave z ateliéru fotografie Jany Hojstričovej a ateliéru vizuálnej komunikácie Juraja Blaška. Potrvá do 1. decembra.

V ten istý deň večer sa v špeciáli PechKucha Night predstavia textilní aj grafickí dizajnéri, fotografi aj filmári a ďalší umelci v dynamickom formáte 20 obrázkov à 20 sekúnd.

Za Fullom na bicykli

V piatok 20. septembra záujemcovia vyrazia po stopách Fullovej inšpirácie na bicykloch na konkrétne miesta, ktoré sa premietli do jeho obrazov. Trať má dĺžku cca 50 km, vlastný bicykel a prilba sú podmienkou účasti. Štartuje sa o 9. hodine spred galérie. O 10. h sa v galérii spustí projekt Iné vízie SK, ktorý ponúka to najzaujímavejšie v oblasti experimentálneho filmu, animácie, performance či video artu, čo sa na Slovensku odohralo za uplynulých 18 mesiacov na profesionálnej či amatérskej scéne. Aktuálny ročník predstavuje výber piatich diel.

Fulla z lega aj ako kerka

V piatok 20. septembra Fullova galéria vyrazí za návštevníkmi na ulicu. Na pešej zóne môžete navštíviť Fullaland a v ňom stvárniť dielo jedného z najoriginál­nejších slovenských výtvarníkov pomocou skladačky lego. Verte, že tak vznikajú jedinečné kompozície a neobvyklé riešenia. S Fullom sa môžete pokojne zafúľať alebo ZaFullať. Fullove motívy si môžete namaľovať na tvár, a kto to nezvládne, pomaľuje ho galerijný maskérsky tím. Samozrejme, podľa predlohy z diela Ľudovíta Fullu.

O tom, že Fulla je moderný, presvedčia návštevníkov dizajnové tetovačky kresky. Kresky sú kerky, tetovačky vymyslené, nakreslené a vytlačené na Slovensku, inšpirované tvorbou Ľudovíta Fullu. Záujemcovia si ich môžu aplikovať v piatok v provizórnom tetovacom štúdiu pod holým nebom. Fulla prenikol dokonca do rapu, oslovil aj hudobníka Leonarda Lofaja (umeleckým menom Lay Skeletonn) z Liptova, ktorý vytvoril hudbu k filmovej spomienke na umelca Zamatne a práve vydáva SP Fulla, ktoré bude krstiť na Fullových dňoch.

Fulla v piatok vyráža do ulíc rodného Ružomberka aj ako Street Fullart, návštevníci môžu využiť na svoj výtvarný prejav veľkoformátové maľovanky vybraných Fullových diel.

Nultý ročník festivalu Fullove dni sa viaže k 50. výročiu založenia Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku a skončí sa v piatok 20. septembra v Parku Štefana Hýroša programom plným hudby – ľudovej, džezovej či worldmusic.

Program Fullových dní

Štvrtok 19. septembra

Re-konštrukcia Fullovho bytu (vernisáž výstavy, 18. h)

Zaostrené na detail (vernisáž výstavy, 18. h)

Recitál Jany Andevskej (19. h)

PechaKucha Night špeciál (10 umelcov a dizajnérov a ich 20 obrázkov za 20 sekúnd, 20.20 h)

Piatok 20. septembra

Bicyklom za Fullom (na miesta Fullovej inšpirácie, 9. h)

Iné vízie (to najlepšie z experimentálneho filmu, animácie, performance či videoartu, 10. h)

GĽF outdoor (Fullaland, Za_Fulla_jme sa / Maľovanie na tvár, Kresky, Street Fullart, 12. h – 17. h)

Sobota 20. septembra

DFS Liptáčik, (FS Liptov vystúpenie, 15. h – 16.45 h)

RK Jazz Band (jazzové, swingové a tanečné skladby, 17.15 h – 18. h)

Ley Skeletonn + krst SP Fulla (raper, producent a ilustrátor, 18.30 h – 19. h)

Banda (slovenská worldmusic, 19.30 h – 20.30 h)

Vidiek (koncert, 21. h – 22. h)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Ružomberok #umenie #Ľudovít Fulla