Galéria mesta Bratislavy predstaví diela Mateja a Juraja Kréna

V bratislavskej galérii v Pálffyho paláci si budú môcť od 25. septembra návštevníci pozrieť výstavu Matej Krén/Juraj Krén.

19.09.2019 12:54
Krén Foto:
Matej Krén: Idiom, 1998
debata

Ide o výstavu diel umelca Mateja Kréna, ktorý pri tvorbe využil knihy na metaforické vyjadrenie zmien, ktorými súčasná digitálna spoločnosť prechádza. V jednej z troch inštalácií komunikuje s vystavenými dielami svojho zosnulého otca, Juraja Kréna. Výstava je tak zároveň pripomienkou 50. výročie smrti umelca. Informoval o tom kurátor výstavy Ivan Jančár.

Hlavnou témou výstavy sú knihy, ktoré autor Matej Krén zozbieral po vyradení knižníc, prípadne odkúpil zo súkromných zbierok. Úvodné dielo výstavy Semiolift predstavuje výťahovú šachtu postavenú z kníh. Stavba sa ťahá tromi poschodiami, na prízemí môžu návštevníci vstúpiť do vnútra výťahu a pozrieť si mediálnu časť diela. V hornej časti inštalácie Matej Krén komunikuje s tvorbou svojho otca, keď detaily, ktoré sa nachádzajú na gobelínoch okolo diela, prenáša na svoju inštaláciu, uviedla kurátorka výstavy Kristína Zaťko Jarošová.

Ďalší projekt s názvom Pasáž mnemocinema odkazuje na pôvodné dielo Mateja Kréna spred 15 rokov. Nová pasáž však už nie je tvorená z kníh, je tvorená z digitálnych obrazoviek, na ktorých sa premieta film, a opäť tu vznikne dráma zmyslov. Znova sa tu zrkadlia plochy, čiže nevidíte jasné hranice medzi realitou a ilúziou. Táto dráma zmyslov poukazuje na drámu, v ktorej sa reálne v živote ocitáme, vysvetlila Jarošová.

Tretiu časť výstavy tvorí zbierka Amnezitár, ktorú tvoria knihy o dejinách umenia zdeformované podobným spôsobom, ako sa používa pri recyklácii. Knihy sú transformované na inú hmotu, vyzerajú inak, ale obsah zostáva rovnaký. Ibaže sa už nedá čítať. Ide v podstate o takú manipuláciu s dejinami umenia, uviedol Jančár.

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria mesta Bratislavy #Matej Krén #Juraj Krén