Objímte Zem a užite pilulku proti extrémizmu: Biela noc potrvá tri dni

Obrovská svietiaca zemeguľa, zázračná pilulka proti extrémizmu či experimentálne dielo v priestore verejných toaliet. Aj tieto zážitky prinesie najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku, Biela noc v Bratislave.

27.09.2019 12:30
Chobotnica z dielne Filthy Lukera a Pedra... Foto:
Chobotnica z dielne Filthy Lukera a Pedra Estrellas obsadí sklad pri Dunaji.
debata

Jej piaty ročník potrvá celé tri dni. Od piatka 27. septembra do nedele 29. septembra predstaví takmer 50 rôznych inštalácií od domácich aj zahraničných umelcov.

„Niektoré diela budú zážitkom po celý deň, iné sa objavia až po zotmení a časť programu sa odohrá len v presne určených časoch,“ informovala Zuzana Pacáková, riaditeľka festivalu. Na tohtoročnú Bielu noc prijali pozvanie umelci z Nemecka, Rakúska, Talianska, Poľska, Kanady, Británie, Austrálie aj Brazílie.

Socha na Zuckermandeli aj svetelné monumenty

Slovenský výtvarník Viktor Frešo uvedie novú inštaláciu, autoportrét Circle Head, ktorú odhalia hneď počas slávnostného otvorenia festivalu. „Socha Circle Head na nábreží pri Zuckermandeli ostane dlhodobo, je to prvý trvalý zásah do verejného priestoru v rámci festivalu,“ povedala Pacáková.

Britský vizuálny umelec Luke Jerram sa na Bielu noc vracia so 7-metrovou svietiacou zemeguľou. Jeho impozantná napodobenina Zeme nazvaná Gaia sa bude vznášať nad hlavami návštevníkov v átriu Filozofickej fakulty UK na Gondovej ulici. Uvidíte ju v piatok, v sobotu aj v nedeľu od 12. do 24. hodiny. Zaujímavosťou je, že každý centimeter predstavuje približne 18 km zemského povrchu tak, ako ho zachytila NASA. Ide teda o vernú, trojdimenzionálnu napodobeninu, ako ju vidia astronauti počas kozmických ciest. Gaia pôsobí vyvoláva pocit zodpovednosti za životné prostredie, upevňuje presvedčenie o prepojení všetkého živého.

Austrálčan Kit Webster umiestni objekt Axiom v Sade Janka Kráľa. Toto najrozsiahlejšie digitálne dielom v histórii Bielej noci na Slovensku tvorí 700 000 svetel­ných bodov.

Nemeckí umelci Plastique Fantastique na Hlavnom námestí uvedú monumentálne dielo nazvané Veľká hmota (The Big Mass), ktorým reagujú na ekologické problémy. Bude to 130 m2 veľká priesvitná bublina, naplnená recyklovenými dielami z minulých inštalácií. „Bude meniť svoj charakter, v sobotu a v nedeľu sa priestor vyčistí a bude slúžiť pre rôzne performance, diskusie, koncerty,“ vysvetlila Pacáková. Konštelácia sa neustále mení podľa vzduchu a jeho pohybov.

Užite pilulku proti extrémizmu

<A>Prestížna umelecká skupina Plastique Fantastique vyzýva ľudí na zdieľanie spoločensky závažných tém. V Bratislave v Kunsthalle teraz vystavia zázračnú pilulku proti extrémizmu. Farby odkazujú na materiál, ktorým sa chránia utečenci pred počasím – izotermickú fóliu.

„Ako tvorcovia umenia a kultúry v Nemecku nestojíme mimo spoločenského diania. Naopak, stojíme nohami pevne na zemi – a to presne na tej, na ktorej bol spáchaný jeden z najhorších zločinov štátu proti ľudskosti,” vyhlasujú umelci z prestížnej platformy pre dočasnú architektúru, ktorá vznikla v roku 1999 v Berlíne. The RIGHT PILL je metaforou na silný liek, ktorý má ľudí zachrániť pred vážnym ochorením – fašizmom. Odporúčajú prehltnúť celé naraz a prestať si myslieť nezmysly.

Komiksová chobotnica, pohyblivé obrázky

Pre deti bude zážitkom, keď v priestore ožije komiksová chobotnica, jej chápadlá budú trčať z okien, z balkónov aj zo strechy Skladu č. 7 pri Dunaji v Eurovea City. Stretnete ju počas všetkých troch festivalových dní. Tí istí autori Filthy Luker & Pedro Estrellas majú na svedomí aj obrovskú raketu, ktorá pristane na streche River Parku.

zväčšiť Britský umelec Luke Jerram prináša na Bielu noc... Foto: archív podujatia Biela noc
Britský umelec Luke Jerram prináša na Bielu noc monumentálne dielo Gaia. Britský umelec Luke Jerram prináša na Bielu noc monumentálne dielo Gaia.

Kreatívne duo z Brazílie VJ Suave pozýva do ulíc Starého Mesta na pohyblivé predstavenie plné veselých ilustrácií. Pripravili ho na špeciálne upravených nákladných bicykloch vybavených počítačom, projektorom a reproduktormi.

Biela noc má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia. Vznikla v Paríži v roku 2002, odkiaľ sa rozšírila do mnohých miest po celom svete. Do Bratislavy sa dostala z Košíc, po piatich úspešných ročníkoch na východe Slovenska. V Košiciach bude tohtoročná Biela noc od 4. do 6. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #galéria #Biela noc #mesto #program