Víťazka Maľby 2019: V diele som zrecyklovala samu seba

Tohtoročnou, už štrnástou, víťazkou súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov je len 27-ročná Lucia Oleňová. Jej dielo s názvom The Immense dept zaujalo medzinárodnú komisiu najmä svojím experimentálnym, formálnym, ale aj technickým aspektom a autorka o ňom hovorí, že v ňom zrecyklovala samu seba.

27.09.2019 18:00
debata

"Napriek tomu, že autorka patrí k jedným z najmladších finalistov, presvedčila svojím odhodlaným prístupom a odvahou riskovať,“ povedal za hodnotiacu komisiu jej predseda Daniel Balabán. Ten zároveň dodal, že dielo vo svojej komplexnosti nesie vyrozprávaný príbeh o procese tvorby a tiež odkaz na textilné umenie 60. a 70. rokov minulého storočia.

TV Pravda: Pozrite si reportáž zo súťaže Maľba – Cena Nadácie VÚB za maliarske dielo pre mladých umelcov.

Video

Oleňová intenzívne tvorí asi piaty rok. Víťazná maľba vznikala pol roka. Na otázku denníka Pravda, ako sa cíti ako čerstvá víťazka, odpovedala, že prvý pocit bol naozaj veľká radosť. "Prekvapenie pre mňa bolo aj to, že som sa vôbec dostala do finále,“ priznala s úsmevom. Ako však dodala, víťazstvo pre ňu znamená ohodnotenie umeleckej práce, ktorá zrazu dáva zmysel.

"Viem, že môžem tvoriť ďalej,“ povedala mladá maliarka. Jej dielo tvoria jednotlivé časti malieb, ktoré boli pôvodne myslené ako samostatné obrazy. "Nebola som s dielami až taká spokojná, tak som jednoducho vystrihla všetky dobré časti, ktoré v nich boli, a zošila som ich, zmorfovala do jednej maľby. Stále mi tam však niečo chýbalo, a tak som pridala aj tie zlé časti. Vtedy som si uvedomila, že nikdy nemôžeme vidieť to dobré bez zlého. Práve to vo mne otvorilo otázku recyklácie, a preto aj hovorím, že som v tejto maľbe zrecyklovala samu seba do jedného hodnotného diela,“ vysvetlila Oleňová.

Finančná odmena v hodnote 10-tisíc eur, ktorú za prvé miesto získala, pôjde podľa jej slov na tvorbu. "Určite si aj niečo odložím do budúcnosti, pretože byť umelcom je u nás nestabilné. Počítam s tým, že budú aj horšie časy a rezerva sa zíde. Na rozbeh je to však výborné,“ dodala Oleňová.

Druhú priečku obsadila a finančné prostriedky vo výške 6 500 eur pre ďalšie umelecké napredovanie si odniesla Eva Hettmer za dielo Seeking butterflies, a tretie miesto a 3 500 eur získala Jana Zatvarnická s olejomaľbou Reflection. Porota sa však zhodla na tom, že nájsť víťazov spomedzi finálnej dvadsiatky obrazov bolo náročné.

"Sme opäť svedkami toho, že vďaka húževnatosti, odvahe a odhodlaniu domácich autorov rozvíjať svoj talent, cítenie a techniku vznikajú diela, ktoré rozširujú hranice domácej maľby o nové sféry. Trojici najlepších srdečne gratulujeme. Tešíme sa z toho, že tak oni, ako aj ostatní finalisti našej súťaže dostávajú priestor na to, aby na seba upozornili a predstavili sa bližšie všetkým, ktorí sa radi pozerajú na kvalitné umenie,“ povedal počas slávnostného vyhlasovania výsledkov súťaže Maľba 2019 predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch. Výstava, ktorú pripravila VÚB v spolupráci s Galériou Nedbalka v Bratislave a kurátorkou Ninou Gažovičovou, bude trvať do 27. októbra. Dvadsiatka finálových diel je sprístupnená bezplatne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba 2019