Spomienka na architekta Harminca

Slovenské národné múzeum pripravilo spomienkové podujatie s programom k 150. výročiu narodenia Michala Milana Harminca. Uskutoční sa 7. októbra o 17. hodine v sídelnej budove SNM na Vajanského nábreží v Bratislave.

07.10.2019 15:34
budova SNM Foto: ,
Medzi diela architekta Michala Milana Harminca patrí aj sídelná budova Slovenského narodného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave.
debata

Michal Milan Harminc patril k tzv. prvej generácii slovenských architektov, zrealizoval niekoľko stoviek obytných, sakrálnych, verejných či priemyselných budov na Slovensku, v Srbsku a v Maďarsku. Ako jediný na Slovensku projektoval a postavil tri múzejné budovy, ktoré dodnes slúžia svojmu účelu.

Každá reprezentuje jedno z období jeho staviteľskej a architektonickej tvorby. Od napodobňovania historických štýlov v prípade budovy Múzea v Turčianskom Sv. Martine (1905 – 1908), cez monumentálnu modernu Zemedelského múzea v Bratislave (1925 – 1928), dnes sídelnej budovy SNM v Bratislave až po funkcionalizmus budovy Slovenského národného múzea v Turčianskom Sv. Martine (1929 – 1932).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #architekt #Slovenské národné múzeum #Harminc