Ničiť sa dá z rôznych dôvodov

Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši ponúka v utorok 15. októbra prechádzku výstavou Alternatívy deštrukcie. Komentovaná prehliadka je možnosťou ako porozumieť tejto výstave, ktorá prezentuje súčasné umenie.

13.10.2019 10:00
alternativy destrukcie Foto:
Ivana Sláviková: Alternatívy deštrukcie
debata

Aj výtvarné diela môže podiehať deštrukcii – a to z rôznych dôvodov. Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa oslovila viacero umelcov, aby predostreli svoju predstavu. Richard Gregor v utorok 15. októbra o 16. hodine priblíži výstavu, na ktorej sú prezentované diela piatich umelcov z krajín V4: Lukáša Houdeka (CZ), Emese Benczúr (HU), Ivany Slávikovej (SK), Karoliny Kubik a Anny Jochymek (PL).

Témou výstavy sú teda rôzne spôsoby, akými sa v minulosti a súčasnosti ničí verejné sochárske alebo objektové dielo.

Kurátorské zadanie uvádzalo štyri základné typy deštrukcie, o ktoré sa umelci mohli iniciačne oprieť. Prvý typ je ideologické ničenie sôch v dobách socializmu, druhý zas nezachovanie diela z dôvodu jeho neupotrebiteľnosti kde umelec nepredpokladal žiadny (zbierkový, alebo trhový) záujem o tento typ umenia.

Treťou alternatívou je podržanie diela v stave konceptu, t.j. jeho nevznik v materiálnom zmysle slova a štvrtou možnosťou je zánik diela po roku 1989 z dôvodu komerčných záujmov, ignorácie alebo pomsty v rámci všetkého, čo vzniklo v dobách totality. (Ako neobsadený zostal typ zničenia prírodným živlom).

Napríklad Karolina Kubik a Anna Jochymek (PL) vo svojom projekte Tadeusze prezentujú historický Pamätník vďačnosti Sovietskej armáde – dvoch vojakov držiacich dievčatko – ako rodinu, ktorá sa oslobodila a spolu skateboardujú do vzrušujúcej budúcnosti. Kamenný pamätník z čias socializmu tak poslúžil ako alternatívny model rodiny, ktorá sa zbaví upätosti ľudských myslí prostredníctvom skateboardingu.

Výstava potrvá do 16. novembra.

Karolina Kubik a Anna Jochymek (PL) - Tadeusze Foto: Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa
Karolina Kubik a Anna Jochymek PL Karolina Kubik a Anna Jochymek (PL) - Tadeusze
Karolina Kubik a Anna Jochymek (PL) - Tadeusze Foto: Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa
alternativy destrukcie2 Karolina Kubik a Anna Jochymek (PL) - Tadeusze

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa