Akčný trnavský Panteón

V Trnave je až do 11. novembra v Priestore súčasnej kultúry na Štefánikovej 4 výstava architekta Emila Belluša Belluš 120. Od narodenia slávneho architekta totiž uplynulo 120 rokov.

20.10.2019 09:00
Panteon 19 Foto:
Pavol Tomašovič, Timotej Masár, Božidara Turzonovová a Peter Horváth.
debata

Trnava je k svojim rodákom pozorná. Aj táto výstava sa otvárala v rámci každoročných jesenných Trnavských dní, ktoré pripomínajú a oceňujú osobnosti súvisiace s Trnavou. Tento rok bola medzi nimi aj herečka Božidara Turzonovová, ktorá je aj emisárkou projektu. Tradícia vznikla v roku 1994, aby prezentovala ľudí, ktorí prežili časť svojho života mimo Trnavy, ale zachovali si vzťah k regiónu.

Tohoročné, už 26. stretnutie na Trnavských dňoch umocnila aj výstava umeleckého fotografa Jozefa Šelestiaka v Zrkadlovej sieni Divadla Jána Palárika, na ktorej sú snímky vyše stovky osobností. Zakladateľ a nadšený organizátor podujatia Peter Horváth, ktorý ho aj moderuje, nám o projekte povedal: „Doteraz sa nám podarilo na Trnavských dňoch privítať vyše 250 osobností z 21 štátov. Je to pestré spektrum vedcov, literátov, umelcov, podnikateľov, publicistov, športovcov i duchovných: jadrový fyzik a bývalý rektor Karlovej univerzity Ivan Wilhelm, biblista svetového formátu z Vatikánu Jozef Heriban, vedecký pracovník firmy Ford v Detroite Štefan Korček, chemik svetového významu zo Švajčiarska Daniel Belluš, francúzsko-slovenský sochár William Schiffer, lekár a vedecký pracovník Karol Kapeller, básnik a prekladateľ Viliam Turčány a ďalší.

S Trnavou súvisí aj množstvo populárnych umelcov – Soňa Valentová, Katka Hasprová, Elena Kittnarová, Eva Blahová, Jaro Filip, Anna Šišková, Zuzana Kronerová, Jozef Bednárik, Karol Čálik, Marián Geišberg, Zita Furková, Eva Rysová, Peter Michalica, Štefan Kocán a iní. Množstvo mien súvisí aj s tým, že Trnava žije bohatým kultúrnym životom. Tohoročný ročník Trnavských dní bol aj súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. „Akousi intelektuálnou nadstavbou posledných ročníkov je osobitný blok Panteón Tyrnaviensis, v ktorom prezentujeme najvýraznejšie osobnosti.

Toho roku to je herečka Božidara Turzonovová. K Trnave má vzťah aj ako manželka Jozefa Adamoviča, ktorý sa v našom meste narodil, ale je aj inak spätá s kultúrnym dianím u nás. Spolu s Božidarou Turzonovovou bol hosťom tohtoročných Trnavských dní aj Timotej Masár, člen švajčiarskej jezuitskej provincie. Jeho vystúpenie na Trnavských dňoch poukázalo na krízu kresťanstva vo svete, ako aj na dezorientáciu mladej generácie, ktorú Božidara Turzonovová nazýva kybergeneráciou. Obe osobnosti zaujali nielen prítomné publikum, ale aj médiá a vyslali priame posolstvo do mnohých krajanských komunít v zahraničí."

Trnava je naozaj mestom kultúry – je tu Divadlo Jána Palárika, ktorého dejiny siahajú až do roku 1831, Západoslovenské múzeum, regionálna Knižnica Juraja Fándlyho, ale aj Galéria Jána Koniarka. Súčasný stav a počet pamiatok, ktoré sú zapísané v štátnom zozname nehnuteľných pamiatok, presahuje počet 170. Po stáročia tu generácie žili v multikultúrnom prostredí, prekvital obchod a kultúrno-spoločenský život. Väzby na Trnavu má vyše tisíc osobností.

„Mojím snom je uchovať vzťah terajšej generácie a jej nasledovníkov, aby sa do tohto prostredia radi vracali – bez toho, aby ich ktosi kádroval či kategorizoval. S tým cieľom do Trnavy pozývame. A sme hrdí, že komplex projektu Trnavských dní je na Slovensku jedinečný a trvá viac ako štvrťstoročie,“ dodáva Peter Horváth.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Emil Belluš #Priestor súčasnej kultúry