Na Zvolenský zámok zavítajú Slovania aj Fulla

Slovanom, ale aj výraznej osobnosti maliara Ľudovíta Fullu budú venované najbližšie dni v SNG na Zvolenskom zámku.

23.10.2019 05:00
debata

V spolupráci s Katedrou histórie Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici pripravili pracovníci zvolenskej galérie pokračovanie minuloročného prednáškového cyklu Výpravy do (čias) Barbarskej Európy a s kolegyňami z vysunutého pracoviska SNG – Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku zas podujatia venované dielu Ľudovíta Fullu.

Vo štvrtok (24. 10.) o 18.00 h sa uskutoční prednáška a beseda s vysokoškolským učiteľom na Sliezskej univerzite v Katoviciach v Poľsku a historikom Piotrom Boroňom. Hovoriť sa bude o počiatkoch a živote starých Slovanov. V sobotu (26. 10.) o 10.00 h bude v zámockej bašte podujatie pre deti s názvom Fullov koník. Maliar totiž kedysi navrhoval aj detské hračky a vystrihovačky a táto téma bude námetom aj pre detských „výmyselníkov“. SNG na Zvolenskom zámku pripravilo toto podujatie v spolupráci s Petrou Feriancovou Baldovičovou, lektorkou z Galérie Ľudovíta Fullu v Ružomberku.

Fulla bude témou aj ďalšej prednášky z cyklu Pozrime sa na to štýlovo, ktorá bude 31. októbra o 18.00 h. V prezentácii na Zvolenskom zámku predstavia netradičný spôsob zviditeľňovania umelca v projektoch Galérie Ľudovíta Fullu, v ktorých sa, naopak, jeho dielo stalo inšpiráciou pre súčasných autorov predovšetkým mladšej a strednej generácie. Prednášku povedie Zuzana Gažíková, riaditeľka vysunutého pracoviska SNG – Galéria Ľudovíta Fullu v Ružomberku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolenský zámok #Ľudovít Fulla