Hložník v Slovenskom rozhlase, 100 obrazov z rôznych období jeho tvorby

Budova rozhlasovej obrátenej pyramídy v Bratislave sa stala miestom netradičnej multimediálnej prezentácie diel jedného z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského výtvarného umenia Vincenta Hložníka.

23.10.2019 11:15
Vincent Hložník Foto:
V deň 100. výročia narodenia Vincenta Hložníka, ktoré pripadá na 22. október, sa v Slovenskom rozhlase uskutočnila vernisáž výstavy VH-100 obrazov ako pocta tomuto výnimočnému umelcovi.
debata
Vincent Hložník

V deň 100. výročia jeho narodenia, ktoré pripadá na 22. október, sa v Slovenskom rozhlase uskutočnila vernisáž výstavy VH-100 obrazov ako pocta tomuto výnimočnému umelcovi.

Na troch poschodiach obrátenej pyramídy je nainštalovaných 100 obrazov a grafických listov z rôznych období jeho tvorby. Verejnosť tak bude mať možnosť po prvý raz vzhliadnuť kolekciu diel Vincenta Hložníka, ktoré v roku 1993 venoval pri príležitosti vzniku Slovenskej republiky na Národný poklad SR. Doteraz ich spravovala Matica slovenská.

"Som mimoriadne rád, že RTVS v spolupráci s Maticou slovenskou a ART galériou Schürger v Tvrdošíne prvýkrát po 25 rokoch sprístupnili verejnosti 100 slávnych obrazov maliara ľudského svedomia Vincenta Hložníka, ktoré daroval na Slovenský poklad. Prezentáciou týchto diel netradičným spôsobom chceme širokej verejnosti v deň 100. výročia majstrovho narodenia pripomenúť jeho silný humanistický odkaz, ktorý ostáva aktuálny aj v týchto dňoch,“ ozrejmil generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Samotný maliar označil dar v roku 1993 ako svoju splátku dlžoby za to, akú inšpiráciu mu pre umenie dala táto krajina. "Moje korene väzia hlboko v slovenskej zemi. Vnútorným zrakom som od narodenia vnímal krásu Slovenska. Tento vnútorný pohľad sa premieňal na obrazy,“ vyznal sa vtedy.

Výstava predstavuje jeho diela od začiatku 60. rokov do začiatku 90. rokov 20. storočia, pričom z maliarskych techník sú zastúpené olejomaľba na plátne, pastel a tempera na papieri, z grafických zase technika hĺbkotlače. Obsahuje komorné i veľkoformátové obrazy a nechýba ani kolekcia dvadsiatich grafických listov, ku ktorým dostanú návštevníci podrobné informácie aj prostredníctvom QR kódov.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Slovenský rozhlas #Vincent Hložník