Zlaté jablká sa odkotúľali do sveta

Zlaté jablká a Grand Prix Bienále ilustrácií Bratislava sa stali prestížnou vstupenkou na hviezdne nebo. Knihy ocenených začnú vydávať na celom svete.

28.10.2019 11:18
50 bib grand prix  8941695 Foto:
Grand Prix BIB 2019: Hassan Moosavi: Boxer (Irán)
debata

Do 27. ročníka medzinárodnej súťaže sa tento rok prihlásilo 416 ilustrátorov zo 47 krajín. Porota vyberala z 3 065 originálov, ktoré vyšli v 539 knihách. „Od prvého ročníka, ktorý sa konal v roku 1967, sa výška sumy pre ocenených vôbec nezmenila. Grand Prix znamená tritisíc dolárov a Zlaté jablko tisíc päťsto, takže finančná odmena je skutočne symbolická,“ povedala generálna komisárka Zuzana Jarošová.

Vizuálnou príťažlivosťou, živými farbami a dynamikou pulzujúce ilustrácie obrazov vzrušujúceho života boxera vyniesli Grand Prix Hassanovi Moosavimu z Iránu. Aj všetkých päť Zlatých jabĺk sa odkotúľalo do sveta. Aktualizovanou interpretáciou súčasnej aj klasickej tradície, prepájajúcou hieroglyfy s ilustráciami v tradičných čínskych farbách, zabodoval Chenglianh Zhu. Za ilustrácie, v ktorých sa spájali klasický či tradičný štýl s moderným vzhľadom, prisúdila medzinárodná porota Zlaté jablká aj Jänisovi Blanskovi z Lotyšska (O krtkovi), Wen Dee Tan z Malajzie (Lili – Cirkus príšer), Soojung Myung z Južnej Kórey (Sukňa, ktorá prišla na koniec sveta) a Antonovi Lomaevovi z Ruska (Uspávanka pre malého piráta).

Zlaté jablko BIB 2019: Soojung Myung: Sukňa,... Foto: MÁRIA BALOGHOVÁ
50 bib soojung 5366133 Zlaté jablko BIB 2019: Soojung Myung: Sukňa, ktorá prišla na koniec sveta (Južná Kórea)

Konkurenti vznikali aj zanikali

Nielen ocenené, ale všetky ilustrácie z medzinárodnej súťaže predstavuje výstava, ktorú včera otvorili na Bratislavskom hrade. Tam láka návštevníkov všetkých generácií vôbec po prvý raz. „Asi to nie je náhoda, že Zlaté jablko – symbol BIB vo viac ako stovke štátov všetkých svetadielov, má vo svojom vnútri umiestnenú maketu Bratislavského hradu už od počiatku,“ skonštatovala generálna komisárka.

Zlaté jablko BIB 2019: Jänis Blanks: O krtkovi... Foto: MÁRIA BALOGHOVÁ
50 bib janis blanks 1823605 Zlaté jablko BIB 2019: Jänis Blanks: O krtkovi (Lotyšsko)

Medzinárodná súťaž BIB bola inšpiráciou pre mnoho krajín. Vznikali vo Francúzsku, v Španielsku, Taliansku či Portugalsku, ale časom aj zanikli. „Neboli súčasťou knižných veľtrhov, takže ich nemal kto financovať,“ vysvetlila Zuzana Jarošová. Slovenským projektom sa inšpiroval aj medzinárodný knižný veľtrh v Bologni. „Tam je však súťaž v menšom rozsahu a zábere, prezentujú sa aj ilustrácie, ktoré ešte neboli knižne publikované. Je to však šanca pre mladých ilustrátorov na prezentáciu svojej tvorby, aby si ich všimli vydavatelia. To je však iná hra,“ pokračovala. V Ázii vznikla súťažná prehliadka zameraná len na tvorcov z krajín tohto kontinentu. Pokračovateľom pôvodnej je Nami Concours v Južnej Kórei, ktorá začala rozširovať svoj záber aj do neázijských krajín. Nie je to však súťaž originálnych ilustrácií ako BIB. Stačí poslať obrázok on-line, organizátori si ho už vytlačia. „Vystavovať originály je oveľa prácnejšie a náročnejšie z organizačného aj finančného hľadiska. Na BIB prichádzajú originálne ilustrácie zo všetkých kontinentov, treba platiť poistenie a všetko musí prejsť cez colnicu,“ vysvetlila generálna komisárka BIB.

Zlaté jablko BIB 2019: Wen Dee Tan: Lili,... Foto: MÁRIA BALOGHOVÁ
50 bib wen dee tan 9908671 Zlaté jablko BIB 2019: Wen Dee Tan: Lili, Cirkus príšer (Malajzia)

Počítač len nástroj, nie režisér

Pred desiatimi, pätnástimi rokmi boli umelci očarení možnosťami digitálnych technológií. Prvotné omámenie nekonečnými možnosťami, ktoré počítače ponúkali, v súčasnosti ustupuje. „V medzinárodnej súťaži prevažuje kombinácia tradičných výtvarných techník ako maľba, kresba či staré grafické techniky s digitálnymi technológiami. Rozhodujúci je autorský vklad výtvarníka, počítač sa stáva nástrojom ako ceruzka, štetec či farba, s ktorým možno zaujímavým spôsobom pracovať. Ale len nástrojom, nie režisérom,“ zhodnotila na základe rozmanitej a pestrej súťažnej kolekcie Zuzana Jarošová.

Kým v 60. a 70. rokoch bola ilustrácia len vizuálnym doplnkom textu, dnes je to naopak. V autorských knihách rozprávajú výtvarníci príbeh najmä prostredníctvom ilustrácií a text sa stal len doplnkom. Po prvý raz nezostanú knihy len ukryté vo vitrínach ako v predchádzajúcich ročníkoch. Návštevníci si v nich budú môcť zalistovať v „knižnici“, ponúkajúcej šesť stoviek kníh. K BIB už tradične patrí aj množstvo sprievodných podujatí. Výstavy na Bratislavskom hrade potrvajú do 5. januára

Výsledky medzinárodnej súťaže 27. ročníka BIB

Grand Prix:

Hassan Moosavi: Boxer (Irán)

Zlaté jablko

Jänis Blanks: O krtkovi (Lotyšsko) Soojung Myung: Sukňa, ktorá prišla na koniec sveta (Južná Kórea) Anton Lomaev: Uspávanka pre malého piráta (Rusko) Wen Dee Tan: Lili, Cirkus príšer (Malajzia) Chengliang Zhu: Nenechajme slnko spadnúť (Čína) Cena detskej poroty: Svetozár Košický: V Choči je naisto čodi (Slovensko)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté jablko #BIB #Bienále ilustrácií #BIB 2019