Umelecký multiprojekt Genesis vystavujú v Tančiacom dome.

V pražskej galérii Tančiaci dom môžu návštevníci vidieť umelecký ukrajinský projekt Genesis do 6. novembra.

03.11.2019 13:00
Mykyta Zigura Foto:
Jedným z vystavujúcich autorov na výstave Genesis je aj sochár Mykyta Zigura.
debata

Medziodborová výstava tematizuje vnútornú transformáciu človeka skrz umenie v jeho rôznych podobách – v maľbe, sochárstve, inštalácii, videu alebo performance.

Hlavnou myšlienkou projektu Genesis je znázornenie cesty vnútorného prehodnocovania seba samého a sveta, svojich motívov a role prostredníctvom umenia.

Cieľom je aj ukázať cestu k víťazstvu nad sebou samým: prijatie výzvy, prekonanie prekážok a pochybností, zmena prostredia skrz seba, vnútorný dialóg a bilancovanie. Kroky, ktoré nielen vedú, ale tiež transformujú. Umenie, ktoré uchváti nielen svojím výkonom, ale ovplyvní aj náš svetonázor.

Výstava prezentuje diela ukrajinských sochárov, bratov Yegora a Mykytu Zigurovcov, ktoré vyvolávajú otázky o úlohe a mieste človeka v modernom svete. Realistický monumentalizus predstaví diela umelca Olexija Glazunova.

Návštevníci si môžu pozrieť nedokončené obrazy a mýtické sužety Olexija Hnevyševa či filozofické úvahy o toku času a cyklickosti života v dielach Andrija Žukova.

Otázkam evolúcie moderného človeka sa venuje Svyatoslav Bazyuk. Zastúpenie má aj moderný impresionizmus v dielach Dmitrija Kovalya. Okrem rady ukrajinských umelcov vystavujú aj českí autori Michal Ožibko či Martin Žák.

Zakladateľom a orchanizátorom umeleckého projektu je ukrajinský časopis Trend Culture. 


© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #výtvarné umenie #Ukrajina