SNG vydražila obraz Jána Kupeckého

Nebýva zvykom, aby na aukciách v zahraničí dražili ponúkané umelecké diela slovenské inštitúcie. Online dražbu španielskej aukčnej spoločnosti Setdart Barcelona využila Slovenská národná galéria a do svojich zbierok zakúpila Portrét muža, ktorého autorstvo sa pripisuje Jánovi Kupeckému.

07.11.2019 14:00
debata
Portrét muža pripísaný Jánovi Kupeckému Foto: SNG, Tomáš Pochmarský
Kupecký Portrét muža pripísaný Jánovi Kupeckému

Jednému z najväčších európskych barokových maliarov a portrétistov, ktorý žil a tvoril v prvej polovici 18. storočia.

"Nie je to isté. Dielo nie je zatiaľ evidované ani v poslednej Kupeckého monografii profesora Eduarda A. Safarika. Je to ale mimoriadne kvalitný portrét, ktorý bezpochyby patrí do obdobia Kupeckého tvorby a je mu realizáciou veľmi blízke. Autorstvo mu pripisuje aukčná spoločnosť a profesor Jan Białostocki z Varšavy,“ hovorí kurátorka zbierok starého umenia SNG Katarína Kolbiarz Chmelinová.

Naša prvá galerijná inštitúcia nebola jediná, kto mal o obraz záujem. "Minimálne dva týždne sme sledovali kto, kedy a koľko prihadzuje. V posledné dni pred uzavretím aukcie suma, samozrejme, začína narastať, takže to bolo aj o taktizovaní – aby sme sami sebe nezvýšili zbytočne cenu,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu kurátorka a účastníčka dražby.

Portrét neznámeho muž s jazvou na čele a vzácnym porcelánom v ruke v odeve z drahých látok napokon získala SNG za 32-tisíc eur (bez poplatkov). Finančné prostriedky uvoľnilo ministerstvo kultúry z fondu na záchranu diel slovenskej proveniencie v zahraničí. "Bez jeho prísľubu by sme do aukcie ani nemohli ísť. Na krytie akvizície by sme nemali vlastné financie,“ vysvetľuje Katarína Kolbiarz Chmelinová.

Maľba bola v súkromnej umeleckej zbierke španielskeho sochára Mariana Benlluireho. Podľa jej slov nie je známe, ako sa obraz do Španielska dostal, ani ako ho umelec získal. Pripomína, že stav portrétu neznámeho muža si v prvom rade vyžaduje reštaurovanie. "Nás teraz čaká veľký výskum,“ dodáva. Diela Kupeckého majú vo svojich zbierkach popredné zahraničné zbierky – verejné i súkromné.

Rodák z Pezinka pôsobil takmer štvrť storočia v Taliansku. Portrétoval ruského cára Petra Veľkého, ktorý bol s jeho prácou nesmierne spokojný, čo potvrdil aj výškou honoráru. Maľoval aj cisára Jozefa I., uhorských magnátov či poľské princezné. Dokonca ponuku cisára Karola IV., aby sa stal jeho dvorným maliarom, odmietol. Chcel ostať slobodným umelcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Ján Kupecký