Z temnej korporácie mrazí

"Nemal som v úmysle vytvárať cyklus o slávnej ságe Hviezdne vojny, ale fotografovať miesta s mejkapom modernej architektúry," povedal Cédric Delsaux. Francúzsky fotograf, ktorý začínal v reklame, ohromil sériou Temný objektív svet.

18.11.2019 11:00
Cédric Delsaux Foto:
Cédric Delsaux: Vitajte v temnej korporácii
debata

Prepojil v nej každodennosť s počítačovými postavičkami ako popletený R2D2, záhadný Darth Vader či droidi. Získal si aj povestného filmára Georgea Lucasa, ktorý napísal predslov k jeho rovnomennej knihe.

Rúcaním hranice medzi fikciou a realitou pokračoval aj v ďalšej tvorbe. Najnovšiu sériu Vitajte v temnej korporácii vystavuje Stredoeurópsky dom fotografie v Bratislave. Postavy z filmovej sci-fi aj so svojimi superschopnosťami sa usadili na Zemi. „Je to antiutópia, pochmúrna vízia budúcnosti sveta,“ hovorí riaditeľ Mesiaca fotografie Václav Macek. „Delsauxov vizuálny koncept je veľmi atraktívny a pútavý. Mladým môže pripomínať počítačové hry. V starších zas vyvolávať pocit ohrozenia, keďže roboty vo fabrikách preberajú prácu, ktorú desaťročia robili ľudia. Technika vstupuje nielen do ich života, ale aj tela,“ pokračuje.

Tentoraz spolupracoval Cédric Delsaux s dizajnérmi, 3D grafikmi aj retušérmi, aby dokázal lepšie poodhaliť závoj hranice medzi pravdou a lžou. Kombinuje realitu a fantáziu v snahe naznačiť, že jedno nemožno vnímať bez druhého. K postavám a strojom z moderného filmového mýtu pridáva architektúru, dopravné prostriedky aj techniku, ktorú vytvorili ľudia. „Fotografiami odkrýva všade číhajúcu hrozbu. Každý kúsok krajiny, ktorý jeho snímky zachytávajú, vyobrazuje skrytý konflikt medzi ľudstvom a technológiami, ktoré vytvorilo,“ píše sa v katalógu Mesiaca fotografie. Hoci začínal v reklame, už sedemnásť rokov sa Cédric Delsaux venuje výlučne fotografii.

Inšpiráciu nachádza vo filmovom a v literárnom svete. Kombinuje banálnosť s neobyčajnosťou, všednosť s fantasknom, čím znásobuje silu svojich obrazov. Vo svojich fotografiách, výdatne korenených humorom, rozpráva o falošných vidinách a neistých snoch aj o zbytočnosti nadbytku priemyslu. Prepájaním falošnej reality a skutočnej fikcie akoby listoval v katalógu pomätenosti ľudských mozgov. Poodhaľuje závoj jedovatej krásy temnoty, ktorá sa skrýva v ľudskej predstavivosti aj v každodennom živote.

Výstavy medzinárodného festivalu Mesiac fotografie potrvajú do konca novembra. S výnimkou Delsauxovej, jeho Vitajte v temnej korporácii si možno v Stredoeurópskom dome fotografie pozrieť do 20. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mesiac fotografie #Cédric Delsaux