Začína sa výstava Moc bezmocných, Politické aspekty v slovenskom a českom umení po roku 1989

V Kunsthalle sa predstaví niekoľko generácií slovenských a českých umelcov a umelkýň.

22.11.2019 09:00
Nedá sa svietiť Foto:
Kateřina Šedá: Nedá sa svietiť, inštalácia - kombinovaná technika, 2009 - 2019
debata

Zameriava sa na umenie, ktoré kriticky reflektuje spoločenské problémy v slovenskom a českom kontexte. Mapuje to, ako sa rozličné politické, ale i širšie spoločenské otázky odrážali v umeleckej tvorbe na Slovensku a v Českej republike v priebehu posledných tridsiatich rokov.

Vystavujúci autori a autorky: Darina Alster & Tamara Moyzes, Dalibor Bača, Zbyněk Baladrán, Blažej Baláž, Pavlína Fichta Čierna, Jiří Černický, Eva Filová, Daniel Fischer, Andreas Gajdošík, Guma Guar, Oto Hudec, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Peter Kalmus, Kassaboys, Michal Kindernay, Krištof Kintera, Šymon Kliman, Lenka Klodová, Zdena Kolečková, Jan J. Kotík, Marie Lukáčová, Marcel Mališ, Peter Meluzin, Michal Moravčík, Mothers Artlovers, Michal Murin, Ilona Németh, Martin Piaček, Pode Bal, Tomáš Rafa, Reakcia, Emília Rigová, Rafani, Maroš Rovňák, Rudolf Sikora, Stojíme pri kultúre, Kateřiná Šedá, Maja Štefančíková, Nová Věčnost, Martin Zet, Jana Želibská

Česko-slovenský rozmer výstavy je dôležitý nielen kvôli previazanosti a vzájomnému ovplyvňovaniu sa slovenskej a českej výtvarnej scény, ale aj z hľadiska spoločnej politickej minulosti, ktorá doteraz formuje našu spoločenskú atmosféru.

Názov výstavy odkazuje na medzinárodne známu esej Václava Havla z roku 1978, v ktorej popisuje možnosti vzbury v neslobodnej spoločnosti. Havlovo pomenovanie Moc bezmocných sa stáva v spojení s umeleckou výstavou metaforou vplyvu, ktorý má umenie na spoločnosť. Kritické umenie, ktoré sa z princípu priamo na politickej moci nepodieľa, je často na okraji záujmu verejnosti a aj politickej reprezentácie, prípadne sa stáva aj terčom mocenských útokov.

Škála námetov, ktoré sa vo vystavených dielach objavujú, je veľmi široká a to od adresnej kritiky konkrétnych politických postáv až po celospoločenské problémy, akými sú napríklad postavenie žien v spoločnosti, konzum či súdobý rasizmus.

Niektoré umelecké diela sú výpoveďami o svojej dobe, majú však nadčasovú platnosť Hoci politická orientácia jednotlivých zastúpených umelcov a umelkýň môže byť navzájom protichodná, odkaz ich diel vždy smeruje k zdieľanému presadzovaniu princípov slobody, ľudských práv a demokracie. Na výstave sú prezentované aj niektoré umelecké skupiny a kolektívne iniciatívy.

Sloboda prejavu a osobná/ kolektívna zodpovednosť za stav sveta Výstava divákom prináša priestor na zamyslenie sa nad významom demokracie a s ňou spojenými hodnotami slobody. Apeluje na ich neustále udržiavanie a rozvíjanie aj prostredníctvom individuálnych postojov.

Výstava trvá do 23. februára 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kunsthale #17. november 1989 #Rudolf Sikora #Rafani #Moc bezmocných