Hľadanie vnútorného ticha

Vždy chcel poznať svet. Kultúry, zvyky a náboženstvá, hľadať a pýtať sa, poznávať, nachádzať, zažívať ľudí, cítiť vône, farby a vietor v tvári. Nachádzať vnútorné ticho. Šumice, ktoré fotografovi Alexandrovi Rehorovskému učarovali, sú jednou z najizolovanejších komunít v Európe.

07.12.2019 16:00
Alexander Rehorovský Foto: ,
Výstava Hľadanie vnútorného ticha fotografa Alexandra Rehorovského v priestoroch OZ Scéna pre Devín.
debata (1)

Od zvyšných častí Rumunska sú vzdialené kultúrne, nábožensky, jazykovo aj geograficky. Napriek tomu je tam život koncentrovaný rovnako ako na druhej strane sveta alebo vo vašej obývačke. „A tak sa nepýtam, kde to miesto je. Je tam, kde som ja. To dôležité je tam, kde to poznám,“ hovorí autor čiernobielych fotografií vystavených v Pivnici – priestore Občianskeho združenia Scéna pre Devín. Do obce Šumice sa dostal so skupinou fotografov z Brna, ktorí v tejto oblasti robili etnografický dokument. „Začiatkom devätnásteho storočia sem emigrovali tisíce Čechov a vytvorili tu niekoľko obcí. Zachovalo sa ich šesť. Najmenej navštevovaná z nich je Šumice. Ide o izolovanú komunitu, asfaltovú cestu tam postavili iba pred pár rokmi. Prvýkrát som tam bol pred troma rokmi. Týždeň sme žili s domácimi v ich domoch, pomáhali sme im na poliach, dojili sme s nimi kravy. Takýto život nás spomalil a fotografie vznikali popri tom,“ dodáva Alexander Rehorovský.

Alexander Rehorovský Foto: Jana Kollárová, Pravda
Pivnica 2019 Alexander Rehorovsky Alexander Rehorovský

Alexander Rehorovský, štyridsaťročný rodák z Bratislavy a otec dvoch detí, je jedným zo spolumajiteľov IT spoločnosti, ktorá je na trhu tridsať rokov. Na Slovensku má na starosti biznisové poradenstvo naprieč rôznymi sektormi a v Česku je zodpovedný za všetky aktivity spoločnosti. Vo voľnom čase pracuje na viacerých dlhodobých fotografických projektoch. Spája ich poetickosť, návrat na dedinu a k prírode. Patrí medzi ne aj cyklus Hľadanie vnútorného ticha, zameraný na každodenný život v malej, kultúrne a nábožensky izolovanej komunite žijúcej v rumunských horách. Ďalší projekt mapuje život v Istanbule, vo svetle kultúrno-spoločenskej dynamiky a tiež dlhodobý cyklus osobných fotografií z jeho bezprostredného okolia. Cyklus Hľadanie vnútorného ticha získal prvú cenu Slovak Press Photo v kategórii Dlhodobý dokument v roku 2018. Iné fotografie z rovnakého cyklu uspeli v Slovak Press Photo v roku 2017. Na jar tohto roku fotografoval v Peru, kde vznikol osobný a krehký súbor Správa o stave mojej duše. V októbri 2019 získal v Slovak Press Photo prvú cenu v kategórii Každodenný život. Práce Alexandra Rehorovského boli vystavené na rôznych miestach Slovenskej a Českej republiky a tiež v centrále OSN v New Yorku.

Výstava Hľadanie vnútorného ticha v priestoroch OZ Scéna pre Devín potrvá do januára 2020.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #fotografia #Devín #fotograf #šumice #Alexander Rehorovský #OZ Scéna pre Devín