Anna Daučíková a jej 7 situácií v SNG

Výstava prinesie pohľad na premeny tvorby Anny Daučíkovej od sklárstva po video art a vzniknú aj nové umelecké diela.

04.12.2019 16:00
daucikova sng Foto:
Výstavu Anna Daučíková. Work in Progress: 7 situácií / 7 otvoria v SNG tento piatok.
debata

Výstavu nazvanú „Anna Daučíková. Work in Progress: 7 situácií / 7 Situations“ otvorí SNG vo svojom bratislavskom sídle v piatok 6. decembra.

Nejde o tradičnú retrospektívu z doterajšej tvorby. Na výstave sklárky, maliarky, fotografky, performerky a autorky videí vzniknú aj nové diela. Výstava trvá do 29. marca budúceho roka.

Prehliadka zostavená z ukončených aj rozpracovaných diel Anny Daučíkovej (1950, Bratislava) chce sprostredkovať hlbší prienik do jej tvorby. Zároveň vďaka usporiadaniu objasní vzťahy medzi jednotlivými dielami. Výstava je totiž rozčlenená do siedmich miestností, v ktorých vzniká sedem situácií – päť „dielní“, jedno „videokino“ a jedno „videolaborató­rium“.

Sedem situácií by podľa SNG malo počas trvania výstavy podnietiť premenu súčasných diel alebo vznik nových diel od Daučíkovej aj jej hostí z oblasti výtvarnej tvorby, teórie umenia, filozofie, literatúry aj filmu.

Na výstave hosťujú Jana Cviková, Eva Filová a Noro Lacko zo Slovenska, ako aj Christina Della Giustina z Holandska a Alica Koubová z Česka. Súčasťou výstavy sú aj diela Václava Ciglera, Heleny Jiskrovej a Jiřího Thýna.

Výstava nadväzuje na knihu, ktorú o Anne Daučíkovej vydala SNG v roku 2018 po dvoch rokoch príprav. Pôvodným zámerom bolo vydať katalóg k medzinárodnej výstave Dokumenta 2017, no pre rozsah autorkinho diela sa však katalóg zmenil na knihu.

Prvá súborná publikácia o jej tvorbe nazvaná „A_nna D_aučík_ová: Trans_formácie“ predstavila autorkino dielo a jeho premeny, vrátane prezentácií na výstavách a video-festivaloch. Začína sa v období štúdia Daučíkovej u Václava Ciglera v ateliéri skla v architektúre na Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (1972 – 1978), keď sa venovala najmä skleneným objektom a šperkom. Nadväzujú na ne obdobia malieb, koláží a fotografií z rokov 1979 až 1991 v Moskve, až po obdobia videa a nových médií. Daučíková sa nimi zaoberá od 90. rokov 20. storočia a na VŠVU založila ateliér videa. V súčasnosti pôsobí v Prahe. Vystavuje, prednáša a publikuje na Slovensku, v Česku aj v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #SNG #Anna Daučíková