V Mexiku vyvolal rozruch obraz nahého revolucionára Zapatu

Protesty poľnohospodárov aj potýčky s urážkami homosexuálov vyvolal pred Palácom výtvarných umení v mexickej metropole tento týždeň jeden z obrazov na výstave k 100. výročiu zavraždenia mexického revolucionára Emiliana Zapatu.

13.12.2019 14:13
debata (1)

Vedúca osobnosť roľníckeho povstania, považovaný za národného hrdinu, je na ňom zobrazený nahý v ženských lodičkách sediaci na koni. Ministerstvo kultúry dnes odmietlo výzvy na stiahnutie obrazu z výstavy a prezident Andrés Manuel López Obrador už skôr uviedol, že odstránenie obrazu z výstavy by bola cenzúra.

Obraz niekdajšieho revolucionára vyvolal s trochou nadsadenia „revolúciu“. Pred budovou, kde je vystavený, sa v utorok podľa serveru BBC Mundo strhli potýčky. Niektorí z tých, ktorí považujú zobrazenie Zapatu ako homosexuála za nedostatok rešpektu, kričali na zástancov obrazu urážky a volali, že obraz má byť spálený.

Do budovy výtvarných umení vnikla skupina ľudí s červenými vlajkami a vchod na výstavu blokovali. V stredu sa pred Palácom výtvarných umení konala demonštrácia za práva homosexuálov.

Na obraze, nazvanom Revolúcia, sedí muž s fúzikmi v klobúku na koni, ktorý má stoporený penis. Muž má okolo nahého tela vlajúcu pásku vo farbách mexickej vlajky a na nohách ženské lodičky s podpätkami v tvare pištole.

„Nech si maliar slobodne maľuje penisy koní či oslov, ale nech neútočí na postavu Zapatu,“ citoval server BBC Mundo šéfa poľnohospodárskeho odborového zväzu Álvara Lópeza Riosa. Aj na sociálnych sieťach sa zdvihla vlna kritiky. „Zapata je mexická ikona, mala by sa ctiť jeho povesť,“ napísal jeden z užívateľov twitteru. „Je to oportunistické a urážlivé,“ uviedol iný.

„Ako by sa páčilo tomuto človeku, keby takto očiernili jeho dedka?“ namietol vnuk revolucionára Jorge Zapata González a dodal, že podá sťažnosť so žiadosťou o stiahnutie obrazu z výstavy.

Autor obrazu Fabián Cháirez serveru BBC Mundo povedal, že takú reakciu nečakal. Obraz pritom namaľoval už v roku 2014 a vystavovaný bol už viackrát, nikdy sa mu ale nedostalo takej mediálnej pozornosti, ani kritiky. „Myslel som, že niektoré témy sú už prekonané a že už sme sa zbavili machismu, mizogýnie aj homofóbie,“ dodal.

Cháirez stvárnil kontroverzne už viac postáv, vrátane náboženských, žiadny iný jeho obraz ale nevyvolal takúto reakciu. Podľa politológa Genaro Lozana je to tým, že mnohí mexickí hrdinovia sú „nedotknuteľní“, rovnako ako vlastenecké symboly. Škandál spôsobil podľa neho maliar tým, že bojovníka Zapatu stvárnil „zženštilo“.

Vo vzťahu k homosexuálom je mexická spoločnosť rozdelená. Napríklad sobáše osôb rovnakého pohlavia umožňuje zhruba polovica štátov tejto federácie. Návrh zákona, ktorý by ich povolil na národnej úrovni, parlament pred niekoľkými rokmi zamietol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #obraz #Emiliano Zapata