Ilustrátor Martin Kellenberger: Mám rád, keď sa deti rozčertia so štetcom

Denník Pravda už takmer 20 rokov vyhlasuje detskú výtvarnú súťaž Moje najkrajšie Vianoce a každý rok sa v obrázkoch, ktoré deti kreslili s radosťou a plné očakávania, napĺňa čaro Vianoc. Na ťažkú úlohu - vybrať spomedzi desiatok či skôr stovák jedinečných detských výtvorov tie víťazné, sa opäť podujal výtvarník Martin Kellenberger.

23.12.2019 08:00
debata
Video: Pozrite si,ako ilustrátor Martin Kellenberger vyberal detské kresby.
Video

Je maliar, grafik aj ilustrátor, jeho obrázky zdobia už mnoho krásnych detských kníh, okrem iných aj kultové diela Panpulóni Miroslava Válka, Maľovaná abeceda Jána Smreka, Riekanky z čítanky Jarmily Štítnickej, ktoré si pamätajú rodičia i starí rodičia dnešných detí. „Keď chytí dieťa do ruky ceruzku, je to nespútané, suverénne, nádherné. Každé dieťa kreslí rado, lebo rado pracuje rukami. Najprv kreslia vďaka svojej fantázii, ale keď trocha vyrastú, chcú kresliť realisticky, a keď sa im nedarí, príde zlom. Mnohí vtedy skončia, a to je škoda,“ povedal v jednom z rozhovorov pre Pravdu.

„Mám rád, keď sa ručička rozčertí s ceruzkou alebo so štetcom, keď obrázok dostane svoj výraz a tvar a zachová sa v ňom detská duša,“ pochvaľuje si ilustrátor nad detskými kresbami. Vianoce preňho stále voňajú kapustnicou starej mamy a víťazný obrázok zas pomarančom a klinčekmi, aj v zimnom motíve z neho vyžaruje teplo rodiny.

Vianoce pre Martina Kellenbergera znamenajú sviatok rodiny, ale aj priateľov, čas, keď si ľudia podajú ruky a odpustia si, krásny čas novej nádeje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moje najkrajšie Vianoce #Martin Kellenberger