Annu Daučíkovú ocenila Iniciatíva Inakosť v kategórii umenie

Iniciatíva Inakosť odovzdala v pondelok Ceny Inakosti 2019 pre osobnosti a aktivity, ktoré pozitívne zviditeľnili LGBTI ľudí na Slovensku alebo pomohli zlepšiť ich postavenie na Slovensku.

18.12.2019 16:00
anna daucikova lgbt ceny sng Foto:
Tvorbu Anny Daučíkovej momentálne vystavuje SNG.
debata

Ceny boli udelené v kategóriách pozitívne zviditeľnenie, počin roka, médiá, umenie, podnikateľský sektor a sieň slávy.

„Na Slovensku stále vo verejnom priestore prevažuje negatívny obraz LGBTI ľudí, čo sa ešte zhoršuje v predvolebnom období. Nezodpovedá to však realite, v ktorej LGBTI ľudia na Slovensku žijú. Negativizmus nepomáha nikomu a naopak udržuje nás v neaktivite a tým bráni pozitívnej zmene,“ priblížil výkonný riaditeľ iniciatívy Martin Macko.

V iniciatíve sa preto podľa jeho slov rozhodli, že každoročne ocenia ľudí, ktorí pozitívnym spôsobom zviditeľňujú seba a komunitu, ku ktorej sa hlásia.

Cena za počin roka sa udeľuje za aktivitu, ktorá prispela k zlepšeniu života LGBTI ľudí. Oceneným bol Festival transrodovej kultúry: Svet podľa Gabriela, ktorý upozornil na kritickú situáciu transrodových ľudí a priblížil ich životy väčšinovému publiku.

Cena za umenie je pre jedinečné kultúrne a umelecké spracovanie tém súvisiacich s LGBTI ľuďmi. Cenu získala sklárka, maliarka, fotografka, performerka a autorka videí Anna Daučíková, ktorá vo svojich prácach formuluje témy ako homosexualita, rodová rovnosť a hľadanie vlastnej identity.

Cena za pozitívne zviditeľnenie je určená pre LGBTI osobu, ktorá svojou činnosťou pozitívne zviditeľnila seba a tým aj komunitu. Oceneným v tejto kategórii bol Dušan Martinčok, ktorý s partnerom uzavrel manželstvo v Luxembursku a napriek tomu, že Slovensko ich zväzok neuznáva, rozhodli sa vrátiť a žiť na Slovensku.

Do siene slávy bol ako prvý uvedený Imrich Matyáš, ktorý viedol desaťročia snahy o dekriminalizáciu homosexuality v Československu, čo sa nakoniec podarilo v roku 1961. Organizátori taktiež vyslovili špeciálne uznanie prezidentke Zuzane Čaputovej za spôsob vedenia volebnej kampane a nekompromisnú obhajobu ľudských práv a demokratických hodnôt.

Iniciatíva Inakosť je občianske združenie, ktorého cieľom je pozitívne zviditeľňovanie LGBTI menšiny ako rovnocennej súčasti slovenskej a európskej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cena #Anna Daučíková #LGBTI+