Lia sa s výhrou rozdelila s kamarátmi

Lia Vyhnáliková zo Sládkovičova má päť rôčkov a stala sa víťazkou tohtoročnej výtvarnej súťaže denníka Pravda Moje najkrajšie Vianoce. Ilustrátora Martina Kellenbergera, ktorý vyberal víťazné kresby, jej obrázok oslovil najviac.

22.12.2019 20:00
vyherkyna s darcekom Foto: ,
Výherkyňa Lia si vybrala plyšovú mačičku.
debata

„Voňajú z neho pomaranče a klinčeky. Je zimný, ale vyžaruje teplo Vianoc,“ povedal nadšene . Lia za svoj obrázok získala od redakcie Pravda 150 eur, aby si za ne spolu s mamou kúpila v hračkárstve, čo si zaželá.

1. cena: nákup darčekov v hodnote 150 eur...
sutaz vianoce, Vyhnalíková 1. cena: nákup darčekov v hodnote 150 eur vyhrala 5-ročná Lia Vyhnalíková zo Sládkovičova. Jej obrázok do súťaže poslali pani učiteľky zo škôlky.
Video: Pozrite sa, ako sa z výhry tešia deti v škôlke
Video

Lia mala z výhry obrovskú radosť, celá sa rozžiarila ako vianočný stromček pri pomyslení, že si za výhru môže vybrať to, čo sama chce. Očká sa jej svietili nadšením a už sa nevedela dočkať, kedy pôjdu s maminou do hračkárstva. Pôvodne túžila po plyšovom psíkovi, no nakoniec jej učarovala mačka, pretože sa vďaka farebným filtrom celá leskla, ako v rozprávke. Nie všetky peniaze z výhry Lia minula na darčeky pre seba. Spolu s maminou sa rozhodli potešiť aj Liiných kamarátov zo škôlky na Fučíkovej ulici v Sládkovičove, ktorí rovnako ako Lia navštevujú výtvarný krúžok a tiež sa zapojili do súťaže Pravdy. Malí škôlkari od Lie a jej maminy dostali výtvarné pomôcky za viac ako 60 eur, aby mohli nakresliť ešte veľa pekných obrázkov.

Lia (v strede) nakreslila víťazný obrázok... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
vyherkyna s detmi Lia (v strede) nakreslila víťazný obrázok súťaže denníka Pravda Moje najkrajšie Vianoce. Z výhry sa teší spolu s deťmi z výtvarného krúžku a vedúcou krúžku Evou Šidovou.

Liu aj ostatné deti do súťaže prihlásila učiteľka a vedúca výtvarného krúžku Eva Šidová. „Som už druhý rok v tejto materskej škole poverená vyučovaním výtvarného krúžku, ktorý prebieha v období deviatich mesiacov. Prvý mesiac si všímam deti, ktoré z nich sú talentované, majú vzťah ku kresleniu, alebo maľbe. Na základe toho a vlastného rozhodnutia detí, sa vyberú a spoločne sa zapájame do rôznych súťaží,“ vysvetlila vedúca krúžku Šidová. Deti navštevujú krúžok popoludní a zatiaľ čo ich spolužiaci sa hrajú, oni sa učia sa rôzne výtvarné techniky.

„My sme sa zapojili do súťaže, ktorú vyhlásil denník Pravda, ako materská škola. Práce detí ma veľmi prekvapili a tešíme sa, že prvé miesto vyhrala práve Liuška Vyhnáliková. Na jej kresbe ma zaujalo to, že nakreslila každého jedného člena zo svojej rodiny, dom, vianočný stromček a pod ním darčeky. Dokonca aj výzdobu, s ktorou sú Vianoce spojené. Veľmi sa mi páčilo, že každá jedna postavička mala v strede nakreslené červené srdiečko, čo rozjasnilo oči nielen mne, ale určite aj jej. Liuška vyjadrila, že pre ňu sú najkrajšie Vianoce vtedy, keď sú všetci spolu, vtedy, keď má každý nejaký darček pod stromčekom,“ povedala Šidová.

Podľa nej je Lia veľmi talentovaná a netreba ju veľmi motivovať, kreslí sama od seba, bez toho, že by k tomu potrebovala radu od pedagóga, na papier zveční svoju vlastnú fantáziu a to, čo sa v jej mysli odohráva.

Mama výherkyne Lii Zuzana Kurtinová nenakúpila... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
vyherkyna s mamou Mama výherkyne Lii Zuzana Kurtinová nenakúpila za výhru iba darčeky svojej dcére, ale myslela na všetky deti z krúžku.

Na šikovnú dcéru je hrdá aj jej mama Zuzana Kurtinová. Lia vraj najradšej kreslí ľudské postavy a svoju vlastnú rodinu. Obrázok, s ktorým jej dcéra vyhrala súťaž, doposiaľ vôbec nevidela, iba o ňom počula. „Som milo prekvapená, že vyhrala súťaž a samozrejme, teším sa z toho. Ona si kreslí každý deň, hneď ako prídeme domov zo škôlky, berie do rúk pastelky a maľuje si. Ešte nikdy sme nič nevyhrali a 150 eur takto pred Vianocami je krásna suma, Liuška je veľmi šťastná,“ usmieva sa mama Zuzana Kurtinová. Z výhry mala rovnakú radosť, ako jej malá dcérka.

Nechala dcéru, nech sa sama rozhodne, čo si za výhru chce kúpiť, po čom najviac túži. Lia si napokon v hračkárstve vybrala stoličku pre bábiku, mačku a bábiku v zubárskom kresle. Práve takéto hračky sú podľa jej maminy pre dcéru veľmi inšpirujúce. „Najradšej sa hrá na lekára, ale uvidíme, či skôr nebude policajtkou, pretože je úplne fascinovaná políciou, vždy keď vidí policajta, veľmi sa z toho teší. Dokonca má doma aj vlastnú policajnú uniformu, len putá sa jej rozpadajú, budeme musieť kúpiť nové,“ smeje sa mama.

Lia pri výbere hračiek myslela aj na kamarátov v škôlke. Okrem výtvarných potrieb priniesla do škôlky aj mačku, ktorú si kúpila, aby ju požičala kamarátke, lebo tiež po nej veľmi túži. Lia priznala, že najradšej kreslí maminu s otcom, tých nakoniec nakreslila aj na obrázku, ktorý vyhral. „Bola som tam aj ja a ešte aj môj brat,“ povedala Lia. Podľa nej je na obrázku aj vianočný stromček, pretože má veľmi rada Vianoce, vyzdobený a vysvietený vianočný stromček a najviac sa teší, keď si pod ním nájde hračky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moje najkrajšie Vianoce