Vzrušujúce, vtipné i erotické príbehy zakliate do grafík

Nad temnotou hlbín žiari pás životodarného svetla. V ňom sa vznášajú prečudesné hlavonožce, pripomínajúce tajomných obyvateľov morí či prazvláštne druhy húb. Úzky pás mihotajúceho sa "akvária" života opäť vystrieda temno, v ktorom sa strácajú drobné stvorenia. Že by sa v tme cítili lepšie ako v dennom jase? Pozor, civilizácia!, avizuje názov grafického listu.

18.12.2019 19:00
Gazovic, Foto:
Tvorba Vladimíra Gažoviča, ktorú vystavuje Danubiana, priťahuje aj zahraničných návštevníkov.
debata

„Najväčšiu fantáziu predstavuje príroda, vesmír a javy s tým spojené. Ľudská fantázia nie je schopná prekonať život,“ hovorí Vladimír Gažovič. Virtuózny grafik, invenčný maliar a z času na čas aj sochár, ktorého tvorbe tlieska svet už takmer päť desaťročí. Pod názvom Celebration predstavuje jeho diela múzeum moderného umenia Danubiana.

Bravúrny rozprávač

Grafikami a obrazmi rozpráva príbehy. Vzrušujúce, vtipné, trpko bolestné aj napínavé. Vymýšľa a vytvára originálny svet, v ktorom zviditeľňuje trefné postrehy o ľudskej nedokonalosti. O márnosti a márnivosti ako hoci v Americkom páse cudnosti, ktoré kolekciu vystavených diel uvádza. Aj príbehy o nenásytnosti a jej zvodných podobách ako napríklad v grafickom liste Chamtivosť. Aj o fantastických preludoch, nespútanej radosti a bláznivých rozkošiach ako trebárs v dielach Erosov dom či Všetko je len hra. Ale tiež o doktrínach, ktorými ideológie ez stáročia zapleveľujú mozgy, až ľudia nie sú schopní premýšľať ako v grafike Umývanie hláv. Treba sa však do jeho grafických listov pozorne „začítať“. Do ich farieb a línií. Odkrývať motívy, zápletky i dejové línie a prenikať do mnohovrstevnatých príbehov stále hlbšie a hlbšie. Sú plné tajomstiev, osobitej filozofie a výtvarnej poézie, akú dokáže vytvoriť len absolútne slobodný tvorca, ktorého imaginácia nepozná hranice. Neustále osciluje na hrane vážneho a nevážneho, striktne realistického a vybájeného.

zväčšiť Gažovič: Jeden z problémov správne sa umiestniť... Foto: Ivan Majerský
Gazovic, Gažovič: Jeden z problémov správne sa umiestniť v priestore

Z jeho diel dýcha človečina, hoči až drasticky nekompromisne obnažuje príčiny a dôsledky ľudských drám, vášní i zápasov. Čiernobiely grafický svet rozsvietil farbami nedlho po tom, čo vstúpil na slovenskú výtvarnú scénu. „U nás sa vtedy s farbou nedalo veľmi hrať,“ zaspomínal na začiatok sedemdesiatych rokov, keď vďaka Herderovej cene získal ročný študijný pobyt na viedenskej Akadémii výtvarných umení. Od tých čias sa s farbami „hrať neprestal“.

Virtuóz, čo majstrovsky ovláda remeslo

Nie je len virtuóznym výtvarníkom, Vladimír Gažovič zároveň majstrovsky ovláda najrozmanitejšie grafické techniky. Jeho srdcu je najbližšia litografia, s ktorou pracuje azda najčastejšie. „Keď neovládate techniku, môžete si vymyslieť a nakresliť, čo chcete, ale grafický list neurobíte. Je to veľké tajomstvo, ani v knihách veľa nenájdete, niečo prezradia starí majstri, veľa sa však o tom nehovorí. Ak človek nepríde na to sám, jeho chyba. Ale keď už litografiu ovládate, môžete si dovoliť, čo chcete. Je to veľké dobrodružstvo,“ povedal pre Pravdu uznávaný a aj za hranicami obdivovaný a oceňovaný umelec.

Hoci má desiatky ocenení z prestížnych zahraničných prehliadok, vystavoval v európskych i zaoceánskych metropolách a jeho grafiky a obrazy sú pýchou svetových galérii i súkromných zbierok, nezvykol si cez priepasť času ustielať na vavrínoch. Neprestával hľadať niečo nové. Objavovať nové témy aj nové podoby výtvarnej reči. „Ako vynikajúci figuralista pracuje s figúrou ako mnohostrunným nástrojom – nositeľom morálnych i etických hodnôt človeka. Z toho aspektu v jeho tvorbe rezonuje odkaz Hieronyma Boscha a neskorších symbolistov i expresionistov,“ uviedla historička umenia Eva Trojanová.

zväčšiť Umývanie hláv I. Foto: Ivan Majerský
Gazovic, Umyvanie hlav I. Umývanie hláv I.

„Vystavené diela sú zo zbierky Gerarda Meulensteena, holandského zberateľa, podporovateľa umenia z Eindhovenu a spoluzakladateľa Danubiany. Celebration je síce komornejšia výstava, ale aspoň takto sme si chceli pripomenúť životné jubileum vynikajúceho výtvarníka,“ dodal riaditeľ múzea moderného umenia Danubiana Vincent Polakovič. Tichý dialóg s majstrovskými dielami Vladimíra Gažoviča, ktorý začiatkom novembra oslávil osemdesiatku, možno nadviazať do 19. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #Danubiana #Vladimír Gažovič