Výstava: Návraty Petra a Lucie

Výstava ilustrátorky Jany Hrčkovej Stankovianskej pod názvom Peter a Lucia je do 10. januára v Galérii Francúzskeho inštitútu na Sedlárskej ulici v Bratislave. Kurátorkou expozície, ktorá predstavuje ilustrácie k rovnomennej novele francúzskeho spisovateľa Romaina Rolanda, je Mária Horváthová.

28.12.2019 07:00
06-okno-s Foto:
Peter a Lucia
debata

Podľa slov organizátorov je vraj tento príbeh lásky z prvej svetovej vojny známejší slovenskému čitateľovi ako francúzskemu. Nie je to len vďaka tomu, že kniha je už dlhé roky v zozname povinného čítania pre stredné školy a gymnáziá, ale najmä preto, že príbeh lásky na naše publikum zapôsobil aj v iných spracovaniach (napríklad ako televízny film z roku 1968, v ktorom hrajú Emil Horváth ml. a Emília Vášáryová).

Vystavené ilustrácie vznikli k jednej z epizód vzdelávacieho programu Baštrng. Je to projekt populárneho herca Michala Kubovčíka, ktorý formou krátkych videí prináša študentom podstatu literárnych diel zaradených do zoznamu povinného čítania. Okrem ilustrácií k dielu Peter a Lucia autorka predstavuje i širší výber svojich ilustrácií z knižnej tvorby pre deti.

Peter a Lucia Foto: Ilustrácie Jany Hrčkovej Stankovianskej
01paris-kopie-s Peter a Lucia

Jana Hrčková Stankovianska je grafička a knižná ilustrátorka. Od ukončenia štúdia na VŠVU (na katedre grafiky v ateliéri profesora Dušana Kállaya) ilustrovala pätnásť knižných a učebnicových titulov, ako aj dve audiovizuálne diela v rámci projektu Baštrng. Svoju grafickú a knižnú tvorbu prezentovala na viacerých kolektívnych i autorských výstavách – v bratislavskej Bibiane, na expozícii Slovenskej výtvarnej únie, v Galérii umenia v Nových Zámkoch, Galérii Fontána v Piešťanoch, v Záhorskej galérii Jána Mudrocha v Senici, v Múzeu slovenských národných rád na Myjave atď.

Okrem ilustrácií k dielu Peter a Lucia výstava v Galérii Francúzskeho inštitútu ponúkne na nahliadnutie výber z knižnej ilustrácie autorky Jany Hrčkovej Stankovianskej. Tá vznikla v spolupráci s viacerými vydavateľstvami a ide o knihy pre detského čitateľa: Rozprávky a bájky L. N. Tolstého, O pasáčkovi a zámku na zlatých řetězech od Jana Vladislava či Rozprávky pre moje bobuľky od Petra Gibeya.

A samotný príbeh Petra a Lucie? Vyšiel knižne v roku 1920 a je o prvej svetovej vojne, najmä však o čistej láske. Emília Vášáryová hrá vo filmovej verzii z roku 1968 mladú maliarku, takže námet s výstavou dupľom súvisí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Peter a Lucia #Jana Hrčková Stankovianska