Za impresionistami od výsmechu k sláve

Na prechádzke v Košiciach práve teraz stretnete známych svetových impresionistov - Edgara Degasa, Henryho Toulousse-Lautreca, Augusta Renoira, aj Paula Cezana a ďalších pánov zvučných mien.

17.01.2020 13:00
impresionisti 1 medzi baletkami Foto:
Výstava Grafika impresionistov predstavuje menej známe diela svetovo známych umelcov. Na sprievodných podujatiach ich spoznajú aj deti.
debata

Vo Východoslovenskom múzeu, v Historickej účelovej budove, vystavujú svoje grafické práce a návštevníkom sa bližšie predstavia na sprievodných podujatiach.

"Nejde o ich najznámejšie diela – olejomaľby, ale práve o menej známe práce, najmä ilustrácie kníh a piesní. Výstava Grafika impresionistov predstavuje dokopy 104 originálnych grafických prác najväčších majstrov moderného umenia, impresionistov – umelcov, ktorí navždy zmenili vnímanie sveta,“ pozýva múzejná pedagogička Katarín Ščerbanovská. Ako podotýka, všetky diela sú originály, ktoré vytvorili samotní majstri. Môžete ich spoznať bližšie na komentovaných prehliadkach aj na rodinnom podujatí v múzeu.

Najbližšie v sobotu 18. januára o 14. hodine sa oplatí prísť práve s deťmi. "Na rodinnej prehliadke výstavy sa budeme na jednotlivé diela pozerať detskými očami a skúsime spoločne zistiť, čo tí impresionisti vlastne maľovali. Okrem diel, ktoré máme vystavené, prinesiem ukážky aj tých známych olejomalieb, aby si napr. staršie deti, ktoré sa mohli s týmito dielami stretnúť v učebniciach, na internete a pod., mohli dať do súvislosti mená a obrazy. Naším cieľom je priblížiť umenie aj tým najmenším návštevníkom,“ približuje Katarína Ščerbanovská.

Súčasťou rodinnej prehliadky bude aj tvorivý workshop, na záver budú návštevníci vytvárať impresionistické diela moderným spôsobom. Pomôžu si pritom obľúbenými dielami najmä Degasa a Lautreca, ale aj iných umelcov. Tí, ktorým sa nebude chcieť maľovať či lepiť, budú písať báseň alebo vymyslia pieseň na určitú tému. "Program je určený aj malým aj veľkým návštevníkom, budeme radi, ak sa k svojim deťom pridajú aj rodičia, vítaní sú aj dospelí, ktorí deti poruke nemajú a chcú sa zoznámiť s výstavou „inými očami“.

V stredu 29. januára sa uskutoční komentovaná prehliadka výstavy primárne určená dospelým, nazvaná Impresionisti. Od výsmechu k sláve. Vo Východoslovenskom múzeu sú však pripravení aj na alternatívny program, podobný ako rodinná prehliadka, len oddelene. To znamená, že ak si chcú výstavu pozrieť dospelí a nemajú kde nechať deti, nech prídu s nimi, budú pre ne pripravené tvorivé dielničky, tiež si pozrú výstavu a nebudú vyrušovať dospelých. Špeciálnu prehliadku si môžu v múzeu dohodnúť aj školy od materských až po vysoké.

Výstava Grafika impresionistov je rozdelená do siedmich sekcií, v ktorých návštevníci uvidia Portrét Baudelaira od Maneta, Degasove portfólio „La Famille Cardinal“, práce P. Cézanna, Berthe Morisot, Armanda Guillaumina a Alfreda Sisleyho, portfólio Henriho de Toulouse-Lautreca „Au pied du Sinai“, diela Henriho de Toulouse-Lautreca „Quatorze Lithograpies Originales de Toulouse-Lautrec pour Illuster des Chansons“ a iné jeho práce, aj Yvette Guilbert – najobľúbenejšiu modelku Toulouse-Lautreca a dobovú „superstar“ a na záver dve práce Pierra Augusta Renoira. "Tieto diela ukazujú, že sebavyjadrenie v grafickej podobe bolo dôležitou súčasťou impresionistického duchovného života a našlo výraz v majstrovských dielach, ktoré sú dôležitou časťou umeleckého dedičstva, sú aj v zbierkach najväčších národných múzeí a galérií na celom svete,“ uzatvára múzejná pedagogička. Na Slovensko sa dostali vďaka spolupráci múzea s lotyšskou spoločnosťou Art Expo S.I.A.

Výstava je predĺžená do 29. marca, takže Východoslovenské múzeum pripraví pre návštevníkov ešte najmenej jedno februárové a jedno marcové sprievodné podujatie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #impresionizmus #Edgar Degas #Východoslovenské múzeum Košice #Toulousse-Lautrec #August Renoir