Cena rekonštrukcie SNG sa navyšuje

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre kultúru a médiá Natália Milanová (OĽaNO) vyzvala ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú a riaditeľku SNG Alexandru Kusú, aby vysvetlili navýšenie sumy na rekonštrukciu národnej galérie z 30 na 76 miliónov eur.

23.01.2020 13:00
SNG: Kontrolný deò rekonštrukcie budovy Foto:
Cena rekonštrukcie SNG sa navýšila z 30 na 76 miliónov eur.
debata

Upozornila pritom na rodinné prepojenie riaditeľky s generálnym projektantom rekonštrukcie Martinom Kusým. Rezort kultúry aj vedenie SNG uprednostnenie osobného záujmu pred verejným odmietajú.

Generálny projektant Martin Kusý vyhral architektonickú súťaž predtým, ako sa jeho dcéra stala riaditeľkou národnej galérie. Za vedenia Kusej však podľa Milanovej bolo podpísaných viacero nových dodatkov s ateliérom, v ktorom figuruje jej otec. Milanová pripomenula, že rekonštrukcia SNG mala pôvodne stáť 30 miliónov eur, následne stúpla na 50 a teraz na 76 miliónov eur.

Podľa rezortu kultúry bolo k tomuto kroku potrebné pristúpiť preto, lebo plánované práce nezahŕňali projektovú prípravu realizácie interiéru areálu a ani jeho dodanie. Podľa vedenia SNG pri uzatváraní dodatkov s projektantskou kanceláriou nedošlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, ktoré by malo alebo mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania, čo skonštatoval Úrad pre verejné obstarávanie.

Úrad pre verejné obstarávanie nenašiel žiadne pochybenie ani v prípade generálneho projektanta, ako uvádza ministerstvo. "Kontrola neidentifikovala žiadne porušenia či pochybenia spojené s potenciálnym konfliktom záujmov. Navyše zaviazala SNG k vypracovaniu Dodatku s projektantom, ktorý bol obratom zrealizovaný a orgán o ňom riadne upovedomený,“ uviedla manažérka pre publicitu SNG Klára Hudáková. SNG sa opiera aj o dva posudky právnych kancelárií, odborníka na verejné obstarávanie a stanovisko komory architektov a tvrdí, že pri rekonštrukcii postupovala v intenciách zmluvy z roku 2005, teda v čase, keď Alexandra Kusá nezastávala pozíciu generálnej riaditeľky SNG.

Rekonštrukciu SNG vláda schválila ešte v roku 2007, zdržala ju ekonomická kríza (2009). Kvôli obštrukciám spôsobeným odkrytím reálneho stavu objektov však nebolo podľa ministerstva možné zámer zmysluplne ukončiť v plánovanom termíne a zabezpečiť bezpečnosť prevádzky priestorov. Plánované práce nezahŕňali projektovú prípravu realizácie interiéru areálu a ani jeho dodanie. Výška finančných prostriedkov na rekonštrukciu a modernizáciu Slovenskej národnej galérie v Bratislave v tomto a budúcom roku bude predstavovať ešte 26 800 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #galéria #SNG